Ana Sayfa Muhasebe Doktorların Türkiye’de ikametgâh eden yabancı uyruklu kişilere verdiği hizmetlere ilişkin düzenleyeceği makbuz...

Doktorların Türkiye’de ikametgâh eden yabancı uyruklu kişilere verdiği hizmetlere ilişkin düzenleyeceği makbuz istisna kapsamında mıdır?

671
0
Doktorların Türkiye’de ikametgâh eden yabancı uyruklu kişilere verdiği hizmetlere ilişkin düzenleyeceği makbuz istisna kapsamında mıdır?

06.07.2018 tarihli 30470 sayılı Resmi gazetede yayımlanan KDV’de değişiklik yapılmasına dair Tebliğ’de(seri no:19 ) KDVGUT Md.7 16.ncı bölümünde belirtildiği üzere 3065 sayılı KDV kanunu13/I maddesinde düzenlenen istisnanın kapsamına Türkiye’de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişilere Sağlık Bakanlığınca izin verilen gerçek ve Tüzel kişiler tarafından Münhasıran sağlık kurum ve kuruluşlarının bünyesinde verilen koruyucu hekimlik, teşhis tedavi ve Rehabilitasyon hizmetleri girmektedir.

KDVUGT Md.16.2 de ise istisnanın uygulanması için verilen hizmete ilişkin olarak sürekli “düzenlenen Fatura”, “düzenlenecek Fatura” ibareleri bulunmaktadır. Hatta iade işlemleri için gerekli evraklar listesinde “satış faturaları” ibaresi bulunmaktadır.

Bu açıklamalardan sonra Gerçek kişi Gelir vergisi mükellefi olan serbest meslek faaliyetinde bulunan Doktor bir müşterim kendisine ait muayenehanesinde Türkiye’de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişilere, koruyucu hekimlik, teşhis tedavi ile rehabilitasyon hizmeti vermeyi düşünmektedir.

Doktor müşterimin vereceği bu hizmet, serbest meslek faaliyeti çerçevesinde serbest meslek kazancına girmekte olup yabancı uyruklu gerçek kişilere vereceği bu hizmet karşılığında düzenleyeceği belge ise “Serbest meslek makbuzu” olacaktır. Tebliğde istisna uygulaması için düzenlenecek belge sadece “FATURA” olarak belirtilmiştir.

Bu durumda doktor müşterim yabancı uyruklu gerçek kişiye tebliğde belirtilen bu hizmetler için mecburen “Serbest Meslek Makbuzu” düzenlediğinde KDV istisnası uygulanacak mıdır?

 

Serbest meslek makbuzu da fatura benzeri evraktır.

Yabancı uyruklu kişiye verilen sağlık hizmetinde istisna uygulanır.

KDVK MADDE 13/I l) Sağlık Bakanlığınca izin verilen GERÇEK veya tüzel kişiler tarafından, Türkiye’de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişilere, münhasıran sağlık kurum ve kuruluşlarının bünyesinde verilen koruyucu hekimlik, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri (Türkiye’de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişilere söz konusu hizmetlerle birlikte sağlanan diğer teslim ve hizmetler istisnanın kapsamına dahil değildir.)

 

 

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikGümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
Sonraki İçerikBazı Bakanlar Kurulu Kararlarında Değişiklik Yapılması ve Bazı Mallara Uygulanacak Özel Tüketim Vergisi Oran ve Tutarları ile Özel Tüketim Vergisi Oranlarına Esas Özel Tüketim Vergisi Matrahlarının Yeniden Belirlenmesi Hakkında Karar (Karar Sayısı: 1013)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz