Ana Sayfa Vergi Doktorlar e-Serbest meslek makbuzu kullanmaya başladıklarında özel donanımlı pos cihazlarını kullanmaya devam...

Doktorlar e-Serbest meslek makbuzu kullanmaya başladıklarında özel donanımlı pos cihazlarını kullanmaya devam edebilir mi?

Hekim pos uygulaması devam edecek mi? Hekim pos uygulaması nedir? e-Serbest Meslek Makbuzu üzerinde yer verilen bilgiler nelerdir? Hekim pos kullanan Serbest Meslek Erbabları e-SMM uygulamasına geçtikten sonra hekim poslardan ürettikleri belgeler e-SMM yerine geçecek mi?

711
0

POS ve E-SMM arasında kavram karışıklığı ve tereddütler oluşmaktadır. Doktorların Serbest Meslek Makbuzu yerine geçen POS cihazı fişleri, e-SMM geçiş sonrası nasıl kullanılacaktır? Doktorlar E- Serbest meslek makbuzu kullanmaya başladıklarında özel donanımlı pos cihazı kullanmaya devam edecekler mi?

Hekim pos uygulaması devam edecek. (Bu mükellefler e-Smm uygulamasına da dâhil olacak ve makbuzlarını kesecekler)

İlgili tebliğe göre; Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No:426) kapsamında onaylanan YN ÖKC’lerden e- Serbest Meslek Makbuzunda bulunan bilgileri de ihtiva eden e-Serbest Meslek Makbuzu Bilgi Fişinin, düzenleyen tarafından imzalanarak müşteriye verilmesi halinde söz konusu bilgi fişi nüshası da e-Serbest Meslek Makbuzunun kâğıt çıktısı yerine geçer.

Bu durum e-Serbest Meslek Makbuzunun, elektronik sertifika ile imzalanarak düzenlenmesi ve Kanun hükümlerine göre elektronik ortamda düzenleyicisi tarafından muhafaza edilmesi zorunluluğunu ortadan kaldırmaz. Serbest meslek faaliyeti icra eden hekimlerden (diş hekimleri ile veteriner hekimler dâhil), e- Serbest Meslek Makbuzu uygulamasına olarak dâhil olanların, banka veya kredi kartı ile yapacakları tahsilatlara ilişkin düzenlenecek ÖKC Bilgi Fişi (e-SMM Bilgi Fişi)’nde yer alan banka işlem bilgilerine (işyeri no, terminal no, tahsilatta kullanılan banka veya kredi kartı numarasının son dört rakamı, kart sahibinin adı soyadı, tahsilat tutarı, onay kodu) e-Serbest Meslek Makbuzu üzerinde yer verilmesi ve ÖKC bilgi fişinin de müşteriye verilmesi koşuluyla, EFT-POS özellikli YN ÖKCTerin de 5/1/2008 tarihli ve 26747 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No:379) ile 30/5/2008 tarihli ve 26891 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No:382)’nde belirtilen POS (fiziki ve/veya sanal) cihazı yerine kullanılması mümkün olup EFT-POS özellikli YN ÖKC’den düzenlenen bilgi fişi e-Serbest Meslek Makbuzunun kağıt çıktısı yerine geçer.

Doktorların kullandığı bankalardan alınan ve serbest meslek makbuzu yerine geçen makbuzların durumu ne olacak? 509 NL. tebliğde kafa karıştırıcı bazı hususlar var. Yeni nesil yazar kasa kullanılması gerektiği ve yazar kasa fişinde bazı bilgiler bulunması halinde esmm yerine geçeceği yazıyor. Ancak yine de bu durumun elektronik sertifika ile esmm düzenlenmesine engel olmadığı yazıyor. Bankalardan alınan ve serbest meslek makbuzu olarak kullanılabilen fişleri Yeni Nesil ÖKC cihazlarında gerekli bilgilerin yazılması halinde ESMM yerine geçecek mi? ÖKC cihazlarında bulunan fiş kesme sınırı bu makbuzlarda da geçerli mi?

509 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği V.5.4. e-Serbest Meslek Makbuzu Düzenlenmesi ve Teslimi başlıklı bölümünde ‘’Serbest meslek faaliyeti icra eden hekimlerden (diş hekimleri ile veteriner hekimler dâhil), e-Serbest Meslek Makbuzu uygulamasına olarak dâhil olanların, banka veya kredi kartı ile yapacakları tahsilatlara ilişkin düzenlenecek ÖKC Bilgi Fişi (e-SMM Bilgi Fişi)’nde yer alan banka işlem bilgilerine (işyeri no, terminal no, tahsilatta kullanılan banka veya kredi kartı numarasının son dört rakamı, kart sahibinin adı soyadı, tahsilat tutarı, onay kodu) e-Serbest Meslek Makbuzu üzerinde yer verilmesi ve ÖKC bilgi fişinin de müşteriye verilmesi koşuluyla, EFT-POS özellikli YN ÖKC’lerin de 5/1/2008 tarihli ve 26747 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No:379) ile 30/5/2008 tarihli ve 26891 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No:382)’nde belirtilen POS (fiziki ve/veya sanal) cihazı yerine kullanılması mümkün olup EFT-POS özellikli YN ÖKC’den düzenlenen bilgi fişi e-Serbest Meslek Makbuzunun kağıt çıktısı yerine geçer.’’ açıklamaları yapılmıştır.

Yukarıda yapılan açıklamalara göre hekim pos kullanan Serbest Meslek Erbablarının e-SMM uygulamasına geçtikten sonra hekim poslardan ürettikleri belgeler e-SMM yerine geçemeyecek.

Bunun yerine bu tip mükellefler isterlerse(zorunlu değiller) EFT-POS özellikli YN ÖKC aldıkları takdirde buradan düzenlenecek ÖKC Bilgi Fişi (e-SMM Bilgi Fişi) ’nde yer alan banka işlem bilgilerine e-Serbest Meslek Makbuzu üzerinde yer verilmesi ve ÖKC bilgi fişinin de müşteriye verilmesi koşuluyla EFT-POS özellikli YN ÖKC’den düzenlenen bilgi fişi e-Serbest Meslek Makbuzunun kağıt çıktısı yerine geçebilecek. Bu durumda mükellefler daha sonradan bilgi fişine bağlı olarak e-SMM düzenlemek zorundadırlar.

Daha önceden hekim pos kullanan mükellefler EFT-POS özellikli YN ÖKC almadıkları veya kullanmadıkları takdirde elektronik ortamda düzenledikleri ve elektronik sertifika ile imzaladıkları e-SMM’yi muhatabının talebi çerçevesinde ıslak imzalı kâğıt çıktısı verilerek ya da elektronik ortamda ileterek teslim etmeleri gerekmektedir.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Doktorlar hekim pos cihazlarını e-SMM kapsamında kullanmaya devam edebilir mi?

Diş hekimleri kullanmış oldukları pos cihazlarından serbest meslek makbuzu düzenlemeye devam edebilir mi?

Veterinerlik hizmeti veren hekimler e-SMM kapsamında serbest meslek makbuzu düzenleyen pos cihazlarını kullanmaya devam…

Önceki İçerik65 Yaş ve Üstü İşveren ve Sigortalıların Prim Ertelemesi Sona Erdi
Sonraki İçerikVergi, Resim ve Harç İstisnası Belgemiz var. Hakedişler için Damga Vergisi Ödeyecek miyiz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz