Ana Sayfa Muhasebe Doğum iznim bitiminde yıllık iznimi de kullanabilir miyim?

Doğum iznim bitiminde yıllık iznimi de kullanabilir miyim?

830
0

KONU



SORU

Doğum izni biten çalışan yıllık iznini de kullanmak istiyor.

Ancak yıllık izini günü hesabına doğum izni sırasında gerçekleşen kurban bayramı izin hakkının da eklenmesi gerektiğini iddia ediyor. Bu iddiası doğru mudur?

İzin günlerine geçmiş bayram günlerini de ekleyecek miyiz?

(21.11.2018 16:17)


 

CEVAP

Kadın işçilerin doğumdan önce 3 ila 8 hafta ve doğumdan sonra 8 ya da 13 hafta olmak üzere toplamda 16 haftalık süreyi (Çoğul gebelikte 18 haftayı) geçmemek üzere çalıştırılmamaları gerekiyor.

 

Bu süreler hafta esasına göre olup, yıllık izinden farklı olarak tatil günleri hariç tutulmuyor.

 

Bilfiil 4/a sigortalısı olarak çalıştığınız dönemde meydana gelen söz konusu analık hali için bu sürede geçici iş göremezlik ödeneği alabiliyorsunuz.

 

Günlük geçici iş göremezlik ödeneği olarak doğumun olduğu tarihten önceki 12 aydaki son 3 ay içinde prime esas kazançlar toplamının, bu kazançlara esas prim ödeme gün sayısına bölünmesi suretiyle hesaplanan günlük kazancın yatarak tedavilerde yarısı, ayaktan tedavilerde ise üçte ikisi olarak ödeniyor. Günlük ücretin hesabında salt ücret dışında sigortalının bir ayda aldığı prim ve ikramiye vs. gibi ekstra gelirleri ile sonradan toplu sözleşmeler vs. sonucu hak ettiği gelirlerinin de eklenmesi gerekiyor.


Kaynak:ISMMMO
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebe News veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Doğum İzni!

Doğum İzni Hakkında Soru İşaretleriniz mi Var?

Doğum veya evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneği alabilirsiniz! nasıl mı?

Evlat Edinme ve Doğum Sonrası Yarım Çalışma Ödeneği Verilirken İşçi ve İşverenin Sorumlulukları Nelerdir?

 

 

Önceki İçerikEvimde bebeğime bakan çalışanımız SGK teşvikinden faydalanır mı?
Sonraki İçerikDefter tasdiki için esnaf odası kaydı zorunlu mu?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz