Ana Sayfa Vergi Dış sefere çıkan hava taşıtlarında bulunan yolculara kumanya teslimi KDV’ye tabi midir?

Dış sefere çıkan hava taşıtlarında bulunan yolculara kumanya teslimi KDV’ye tabi midir?

964
0

Dış sefere çıkan hava taşıtlarında bulunan yolculara kumanya teslimi KDV’ye tabi midir?

KONU

Dış sefere çıkan hava taşıtlarında bulunan yolculara   kumanya teslimi

 SORU

şirketinizce, uluslararası taşımacılık yapan yerli ve yabancı hava yolu araçlarına kumanya teslimi yapıldığı,

bununla beraber bazı havayollarının yurt dışına sefer yapan uçaklarına kumanya teslim etmek yerine talepleri

üzerine yolculara uçak içinde belirli bir bedel karşılığında yiyecek ve içeceklerin  doğrudan satışını

gerçekleştirmenizin istenildiği, satışlar için yeni nesil yazarkasa-pos cihazı kullanılacağı, irsaliye ile yüklenen

yiyecek ve içeceklerin ertesi gün Kumanya ve Yakıt Teslim Listesi ile gümrük defterine işletileceği, yazarkasa

cihazından alınacak Z Raporu ile de teslimin yapıldığı ayı takip eden ayın ilk 7 (yedi) iş günü içinde gümrük

beyannamesiyle tamamlayıcı beyanda bulunulmak suretiyle ihracatın tevsik edileceği belirtilerek, yurt dışına

sefer yapan uçak içinde yolculara yapılacak satışların irsaliye, Kumanya ve Yakıt Teslim Listesi, Z raporu ve

tamamlayıcı gümrük beyannamesi ile ihracatın tevsiki hakkında…

CEVAP


Buna göre, havayolu şirketlerinin yurt dışına sefer yapan uçaklarına kumanya teslimi Tebliğin (II/A-1.1.1)

bölümündeki şartları sağlaması kaydıyla KDV den istisna olacaktır. Ancak şirketinizin kumanyaları havayolu

şirketlerinin yurt dışına sefer yapan uçaklarına teslim etmeksizin uçak içinde yolcuya doğrudan sunması hizmet

mahiyetinde olup, Türkiye’de verilmemesi halinde bu hizmet KDV nin konusuna girmemektedir.

Bu nedenle, KDV nin konusuna girmeyen söz konusu hizmetin Kanunun 11/1-a maddesindeki hizmet ihracı

kapsamında değerlendirilmesi mümkün değildir.


 

T.C.

GELİR İDARESİ   BAŞKANLIĞI

 BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef   Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

Sayı : 64597866-130[11/a-2015]-16968 10/07/2015
Konu : Dış sefere çıkan hava taşıtlarında bulunan yolculara   kumanya teslimi

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, şirketinizce, uluslararası taşımacılık yapan yerli ve yabancı hava yolu araçlarına kumanya teslimi yapıldığı, bununla beraber bazı havayollarının yurt dışına sefer yapan uçaklarına kumanya teslim etmek yerine talepleri üzerine yolculara uçak içinde belirli bir bedel karşılığında yiyecek ve içeceklerin  doğrudan satışını gerçekleştirmenizin istenildiği, satışlar için yeni nesil yazarkasa-pos cihazı kullanılacağı, irsaliye ile yüklenen yiyecek ve içeceklerin ertesi gün Kumanya ve Yakıt Teslim Listesi ile gümrük defterine işletileceği, yazarkasa  cihazından alınacak Z Raporu ile de teslimin yapıldığı ayı takip eden ayın ilk 7 (yedi) iş günü içinde gümrük beyannamesiyle tamamlayıcı beyanda bulunulmak suretiyle ihracatın tevsik edileceği belirtilerek, yurt dışına sefer yapan uçak içinde yolculara yapılacak satışların irsaliye, Kumanya ve Yakıt Teslim Listesi, Z raporu ve tamamlayıcı gümrük beyannamesi ile ihracatın tevsiki hakkında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

3065 sayılı KDV Kanununun;

– 1/1 maddesinde, Türkiye’de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi olduğu,

– 4/1 maddesinde, hizmetin, teslim ve teslim sayılan haller ile mal ithalatı dışında kalan işlemler olduğu ve bu işlemlerin bir şeyi yapmak, işlemek, meydana getirmek, imal etmek, onarmak, temizlemek, muhafaza etmek, hazırlamak, değerlendirmek, kiralamak, bir şeyi yapmamayı taahhüt etmek gibi, şekillerde gerçekleşebileceği,

– 6/b maddesinde, hizmet işlemlerinde hizmetin Türkiye’de yapılmasının veya hizmetten Türkiye’de faydalanılmasının işlemin Türkiye’de yapılmasını ifade ettiği, hükme bağlanmıştır.

KDV Genel Uygulama Tebliğinin (II/A-1.1.1) bölümünde,

Uluslararası taşımacılığa ilişkin olarak deniz ve hava taşıma araçlarına yapılan akaryakıt, kumanya, teknik ve diğer malzeme şeklindeki teslimler aşağıdaki açıklamalar çerçevesinde vergiden istisnadır:

a) Türkiye içinde taşıma hakkı bulunmayan yabancı bayraklı gemilere ve uçaklara yapılan akaryakıt, kumanya, teknik ve diğer malzeme şeklindeki teslimler ihracat teslimi kapsamında KDV’den istisnadır.

b) Uluslararası taşımacılık yapan yerli gemi ve uçaklar ise “yurtiçinde bulunan bir firmanın yurtdışında kendi adına müstakilen faaliyet gösteren şubesi” niteliği taşıdığından bu araçlara yapılan söz konusu teslimler ihracat istisnası kapsamına girer.

c) Yukarıda açıklanan ve istisna kapsamına giren teslimlere ilişkin işlem veya ödemelerin acenteler tarafından yapılması istisnanın uygulanmasına engel değildir.

ç) Söz konusu teslimlerin ihracat istisnası kapsamında değerlendirilebilmesi için gümrük çıkış beyannamesi ile tevsik edilmesi gerektiği tabiidir” açıklamalarına yer verilmiştir.

Buna göre, havayolu şirketlerinin yurt dışına sefer yapan uçaklarına kumanya teslimi Tebliğin (II/A-1.1.1) bölümündeki şartları sağlaması kaydıyla KDV den istisna olacaktır. Ancak şirketinizin kumanyaları havayolu şirketlerinin yurt dışına sefer yapan uçaklarına teslim etmeksizin uçak içinde yolcuya doğrudan sunması hizmet mahiyetinde olup, Türkiye’de verilmemesi halinde bu hizmet KDV nin konusuna girmemektedir. Bu nedenle, KDV nin konusuna girmeyen söz konusu hizmetin Kanunun 11/1-a maddesindeki hizmet ihracı kapsamında değerlendirilmesi mümkün değildir.


Kaynak:Gib.gov.tr
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebe News veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


 

 

 

Önceki İçerikİş ve Aile Yaşamının Uyumu Anketi Verileri Açıklandı- 2018 Ekim
Sonraki İçerikÇalışanların İşverenleri Aracılığıyla Otomatik Olarak Emeklilik Planına Dahil Edilmesine İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz