Ana Sayfa Vergi Diş protezi satışı yapan bir firma e-fatura uygulamasına geçmek zorunda mıdır?

    Diş protezi satışı yapan bir firma e-fatura uygulamasına geçmek zorunda mıdır?

    553
    0

    Mükellefimiz Ocak 2022 tarihinde gerçek usulde işletme defterine tabi olarak açılışı yapılmıştır. 464603-Dişçilikte Kullanılan Alet Ve Cihazların Toptan Ticareti (Protezler,Bağlantı Parçaları Dahil) faaliyeti ile iştigal etmektedir. Faaliyette bulunduğumuz sektörde E-Faturaya geçme zorunluluğu var mıdır?

    Mükellefiniz VUK 526 sıra No’lu Genel Tebliğ kapsamında; Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme imzalayan sağlık hizmeti sunucuları ile medikal malzeme ve ilaç/etken madde temin eden tüm mükellefler (hastane, tıp merkezleri, dal merkezleri, diyaliz merkezleri, Sağlık Bakanlığından ruhsatlı diğer özelleşmiş tedavi merkezleri, tanı, tetkik ve görüntüleme merkezleri, laboratuvarlar, eczaneler, tıbbi cihaz ve malzeme tedarikçileri, optisyenlik müesseseleri, işitme merkezi, kaplıcalar, beşeri tıbbi ürün/ürün sunan ve/veya üreten özel hukuk tüzel kişileri ve bunların tüzel kişiliği olmayan şubeleri, ecza depoları vb.). yukarıdaki kriterler kapsamında kalıyorsa e-fatura uygulamasına geçiş sağlayacaklardır.


    2021 yılında 2.sınıf optik sektöründe bir müşterim var. 1 Temmuz 2021 de zorunlu olarak e-faturaya geçiş yaptı. 2022 yılında da zorunlu olarak e-deftere geçiş yapması gerekiyor mu? 

    Mükellefiniz aşağıdaki kriter kapsamında kalıyorsa e- fatura, takip eden yıl başı e-defter yükümlülüğünde olur. 

    Mükellefiniz işletme esasına tabi defter tutuyor ve bilanço esasına geçiş sağlamamışsa defter beyanda, bilanço esasına göre defter tutuyor ise 2022 yıl başı e-defter yükümlülüğü başlayacaktır. VUK 526 kapsamında “Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme imzalayan sağlık hizmeti sunucuları ile medikal malzeme ve ilaç/etken madde temin eden tüm mükellefler (hastane, tıp merkezleri, dal merkezleri, diyaliz merkezleri, Sağlık Bakanlığından ruhsatlı diğer özelleşmiş tedavi merkezleri, tanı, tetkik ve görüntüleme merkezleri, laboratuvarlar, eczaneler, tıbbi cihaz ve malzeme tedarikçileri, optisyenlik müesseseleri, işitme merkezi, kaplıcalar, beşeri tıbbi ürün/ürün sunan ve/veya üreten özel hukuk tüzel kişileri ve bunların tüzel kişiliği olmayan şubeleri, ecza depoları vb.).” 


    Sgk anlaşması olmayan tıbbi cihaz satışı yapan Ltd.Şti’de gönüllü olarak e-fatura mükellefidir. E-defter berat zorunluluğu var mıdır?

    VUK 526 kapsamında; Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme imzalayan sağlık hizmeti sunucuları ile medikal malzeme ve ilaç/etken madde temin eden tüm mükellefler (hastane, tıp merkezleri, dal merkezleri, diyaliz merkezleri, Sağlık Bakanlığından ruhsatlı diğer özelleşmiş tedavi merkezleri, tanı, tetkik ve görüntüleme merkezleri, laboratuvarlar, eczaneler, tıbbi cihaz ve malzeme tedarikçileri, optisyenlik müesseseleri, işitme merkezi, kaplıcalar, beşeri tıbbi ürün/ürün sunan ve/veya üreten özel hukuk tüzel kişileri ve bunların tüzel kişiliği olmayan şubeleri, ecza depoları vb.)

    İlgili mükellefler 1/7/21 tarihi itibariyle e-fatura uygulamasına geçiş yaptılar. 

    Bu mükelleflerden bilanço esasına göre defter tutanlar 01.01.22 tarihi itibariyle e-defter uygulamasına geçiş yapacaklardır.


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikAraç kiralama işi yapan firmalar ne zaman e-fatura uygulamasına dahil olmak zorundadır?
    Sonraki İçerikKira akdinin tahliye taahhütnamesi sebebiyle sona ermesi

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz