Ana Sayfa Vergi Devreden KDV’yi diğer vergilerden mahsup edebilir miyim?

Devreden KDV’yi diğer vergilerden mahsup edebilir miyim?

1824
0

Devreden KDV’yi diğer vergilerden mahsup edebilir miyim?

KONU

İndirim konusu yapılamayan devreden KDV’nin diğer vergilerden mahsup edilip edilemeyeceği hk.

SORU

KDV Kanununun 17/4-o maddesi kapsamında KDV den istisna

bulunan gümrüklü antrepo hizmeti sunduğunuz belirtilerek bu faaliyetinizle ilgili olarak yüklenip indirim konusu

yapamadığınız KDV tutarlarının diğer vergilerden mahsup edilip edilemeyeceği

CEVAP


Bu durumda, Kanunun 17/4-o maddesi kapsamında vermiş olduğunuz gümrüklü antrepo hizmeti kısmi istisna kapsamında olduğundan bu hizmetle ilgili yüklenmiş olduğunuz  KDV nin, Kanunun 30/a maddesi gereğince indirimi,  iadesi ve mahsubu söz konusu olmayıp, bu işleminizle ilgili olarak yüklendiğiniz KDV tutarlarının işin mahiyetine göre gelir ve kurumlar vergisi açısından gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınması mümkün bulunmaktadır.


T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)

 

Sayı : B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.29-2178 06/12/2011
Konu : İndirim konusu yapılamayan devreden KDV’nin diğer vergilerden mahsup edilip edilemeyeceği hk.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, KDV Kanununun 17/4-o maddesi kapsamında KDV den istisna bulunan gümrüklü antrepo hizmeti sunduğunuz belirtilerek bu faaliyetinizle ilgili olarak yüklenip indirim konusu yapamadığınız KDV tutarlarının diğer vergilerden mahsup edilip edilemeyeceği hususunda görüş istenilmektedir.

            3065 sayılı KDV Kanununun;

– 17/4-o maddesinde, gümrük antrepoları ve geçici depolama yerleri ile gümrük hizmetlerinin verildiği gümrüklü sahalarda; ithalat ve ihracat  işlemlerine konu mallar ile transit rejim kapsamında işlem gören mallar için verilen ardiye, depolama ve terminal hizmetleri ile vergisiz satış yapılan işyerlerinin ve bu işyerlerine ait depo ve ardiye gibi bağımsız birimlerin kiralanmasının KDV den istisna olduğu,

– 30/a maddesinde, vergiye tabi olmayan veya vergiden istisna edilmiş bulunan malların teslimi ve hizmet ifası ile ilgli alış vesikalarında gösterilen veya bu mal ve hizmetlerin maliyetleri içinde yer alan KDv nin indirim konusu yapılamayacağı,

– 58 inci maddesinde de, vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplananı KDV ile indirilebilecek KDV nin, Gelir ve Kurumlar Vergisi matrahlarının tespitinde gider olarak kabul edilmeyeceği, hükme bağlanmıştır.

Bu durumda, Kanunun 17/4-o maddesi kapsamında vermiş olduğunuz gümrüklü antrepo hizmeti kısmi istisna kapsamında olduğundan bu hizmetle ilgili yüklenmiş olduğunuz  KDV nin, Kanunun 30/a maddesi gereğince indirimi,  iadesi ve mahsubu söz konusu olmayıp, bu işleminizle ilgili olarak yüklendiğiniz KDV tutarlarının işin mahiyetine göre gelir ve kurumlar vergisi açısından gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınması mümkün bulunmaktadır.


Kaynak:gib.gov.tr
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebe News veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


 

Önceki İçerikSGK ‘da alt işverenlerin ilişiksiz yazısı alırken sorumluluğu var mıdır?
Sonraki İçerikKamu kurumlarınca bizden kesilen damga vergisini makbuzu olmadan gider yazabilir miyim?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz