Ana Sayfa SGK Dernek başkanları ve yönetim kurulu üyeleri bulundukları dernekte SGK’lı olarak çalışabilir mi?

Dernek başkanları ve yönetim kurulu üyeleri bulundukları dernekte SGK’lı olarak çalışabilir mi?

2503
0

Dernek yöneticilerinin dernek organlarında görev yapanlar dernek başkanı yardımcıları vs. bunlar bizzat dernekte çalışıyor ise 4a’lı olarak SGK yapılır?

2013/11 Sayılı Sigortalılık İşlemleri Genelgesinde düzenlenmiş, bunun haricinde de bir düzenleme yapılmamıştır.

Söz konusu düzenleme mevzuata 01.09.2016 tarihinde yayımlanan 2016/20 Sayılı Genelge ile eklenmiştir. Söz konusu Genelgede aynen; “Dernekler ya da derneklerin kurduğu iktisadi işletmelerde çalışma gönüllülük esasına dayandığından dernek yönetim ve denetim kurulu üyeleri ile dernek üyeleri dernekte yaptıkları işler nedeniyle ücret alsalar dahi sigortalı sayılmayacaktır. Dernek yönetim kurulu tarafından işe alınan ücretliler hakkında ise Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi hükümleri uygulanacaktır.” demiştir.

Türkiye’de kurulacak olan tek ortaklı bir limited şirketin; ortağı ve müdürü yabancı uyruklu tüzel kişi şirkettir. Şirket amacı ile ilgili olarak yapılacak her türlü işlerde bahse konu tüzel kişi müdürünü temsilen seçilen T.C vatandaşı kişinin 4a kapsamında sigortalı olmak zorunda mıdır?

5510 sayılı yasa uyarınca hizmet akdine tabi olarak bir veya birden fazla işveren yanında çalışan kişiler 4/a, yani SSK kapsamında sigortalı sayılmışlardır. Dolayısıyla ortaklık vasfı bulunmaksızın limited şirkete dışarıdan müdür olarak tayin edilen kişiler 4/a kapsamında sigortalı sayıldıklarından, bu kişiler adına düzenlenecek işe giriş bildirgesinin atanma tarihinden bir gün önce SGK’ya verilmesi gerekmektedir.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikAA Kurumsal Gelişim Farkıyla Misyon ve Vizyon
Sonraki İçerikAntrepo nedir ve antrepo izinleri kimin tarafından verilmektedir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz