Ana Sayfa Vergi Değer artışı kazancı hesaplamasında hangi tarih baz alınır?

    Değer artışı kazancı hesaplamasında hangi tarih baz alınır?

    471
    0

    Değer artış kazancında iktisap tarihinden itibaren 5 yıl süre belirlenmiştir. Bu süre her ne kadar tapu tescilini baz alsa da bazı yorumlarda tapuların geç tescili olma durumunda konutun oturuma hazır hale gelmesi esas alınır yazıları vardır. 5 yıllık sürenin başlangıcında tapu tescilimi yoksa bu tarz özellik arz eden durumlar dikkate alınabilir mi?

    G.menkul hukukunda TAPU TESCİLİ dikkate alınır. 

    G.menkulün el değiştirilmesi tapu tescili ile olur. Oturma fiili sadece Emlak vergisi uygulamasında geçerlidir. 

    Tapuda arsa olarak (kat irtifakı) tescilli olan evde oturulması halinde Arsa vergisi değil, Bina vergisi ödenir. Her yazıya, her yoruma itibar etmeyiniz.

    DEĞER ARTIŞI KAZANÇLARI İSTİSNASI VE HESAPLAMASI (GVK Mük.Md.80) 

    İktisap şekli ne olursa olsun (ivazsız olarak iktisap edilenler (miras) hariç) gayrimenkullerin iktisap tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar, Bir takvim yılında elde edilen değer artış kazancının 2020 yılı için 18.000 TL’sı 2021 yılı için 19.000 TL’sı gelir vergisinden istisna olup aşan kısmı vergiye tabidir. 

    Değer artışı kazancının hesaplanmasında aşağıdaki formül kullanılarak, değer artışına konu olan Menkul Kıymet veya Gayrimenkulün alış bedelinin yükseltilmesi sağlanır. (GVK Mük.Md.81) 

    Alış Bedeli x Satıştan Önceki Aya İlişkin Yİ-ÜFE Arttırılmış Maliyet Bedeli =

    Alış Tarihinden Önceki Aya İlişkin Yİ-ÜFE GVK ‘nun Mükerrer 81.maddesinin son fıkrasına göre; mal ve hakların elden çıkarılmasında iktisap bedeli, elden çıkarılan mal ve hakların, elden çıkarıldığı ay hariç olmak üzere TÜİK’çe belirlenen Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki (Yİ-ÜFE) artış oranında artırılarak tespit edilir.

    Şu kadar ki, bu endekslemenin yapılabilmesi için artış oranının % 10 veya üzerinde olması şarttır. Ancak artış oranının % 10’nun altında kalması halinde yukarıdaki gibi maliyet artış hesaplaması yapılamaz. Alış ve satış arasındaki fark kâr olarak belirlenir, ilgili yıl istisnası düşüldükten sonra Gelir Vergisi Matrahına ulaşılır.


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikHome ofislerde kiranın tamamı için stopaj uygulanacaktır.
    Sonraki İçerikYurt dışından tabela unvanımıza düzenlenen makbuzu kayıtlarımıza alabilir miyiz?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz