Ana Sayfa Muhasebe Defter beyan sistemine kayıtlı şahıs mükellefi limited şirketine dönüşebilir mi?

    Defter beyan sistemine kayıtlı şahıs mükellefi limited şirketine dönüşebilir mi?

    335
    0

    Defter beyan sistemine kayıtlı şahıs mükellef tür değişikliği yaparak limited şirketine dönüşebilir mi?

    Hayır. Bilanço esasına göre defter tutulması gerekir.


    Şahıs firmasından nevi değişikliği yaptığımız bir firmanın devreden KDV’sini limited şirkete devir edebilir miyiz?

    Bilanço esasına göre defter tutan GV mükellefler Limited şirkete dönüşümünde; KDVK 17/4-c maddesinde, Gelir Vergisi Kanunu’nun 81 inci maddesinde belirtilen işlemler ile Kurumlar Vergisi Kanununa göre yapılan devir ve bölünme işlemlerinin (Bu kapsamda vergiden istisna edilen işlemler bakımından Katma Değer Vergisi Kanununun 30 uncu maddesinin (a) bendi hükmü uygulanmaz. 

    İşlem sonunda faaliyetini bırakan, bölünen veya infisah eden mükelleflerce yüklenilen ve indirilemeyen vergiler, faaliyete başlayan veya devir ve bölünme sonrasında devredilen veya bölünen kurumların varlıklarını devralan mükellefler tarafından mükerrer indirime yol açmayacak şekilde indirim konusu yapılır.) KDV’den istisna olduğu hüküm altına alınmıştır. 

    Buna göre, kazancı bilanço esasına göre tespit edilen ferdi işletmenin limited şirkete dönüşmesi işleminin Gelir Vergisi Kanunu’nun 81 inci maddesi kapsamında gerçekleşmesi halinde, nevi değişikliği tarihi itibarıyla ferdi işletmenin aktifinde bulunan stok ve maddi duran varlıkların sermaye şirketine devri Kanunun (17/4-c) maddesi gereğince KDV’den istisna olacaktır. 

    Bu durumda bilançodaki devir KDV limited şirket tarafından kullanılır.


    Bir ferdi işletmeyi GVK 81. maddesi hükümleri çerçevesinde nevi değişikliği yaparak limited şirkete dönüştüreceğiz. Dönüşüm yapılan şahıs firmasına ait aktif kıymetler için kurulacak limited şirket adına fatura düzenlemesi gerektiği konusunda birçok özelge bulunmaktadır. 

    Ancak bu özelgelerde düzenlenecek faturanın hangi tutarlar üzerinden olacağı, düzenlenek faturanın KDV den istisna olacağı net olmasına karşın bu fatura bedellerinin KDV beyannamesi ile istisna kapsamında beyan edilip edilemeyeceği, ayrıca düzenlenecek faturaların 5.000 TL üstü olması durumunda BS formu ile beyan edilip edilmeyeceği ve düzenlenecek faturaların şahıs firması muhasebe kayıtlarına ne şekilde alınacağı konusunda idarece bir açıklama bulunmamaktadır. Bu konuda nasıl bir yol izlemeliyiz? 

    Fatura defter değeri (Kayıtlardaki değer) üzerinden düzenlenir.
    KDV beyannamesinde kısmi istisnalar bölümünde 204 kod ile beyan edilir.
    5 Bin liranın üstündeki işlemler B formunda bildirilir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikŞubat 2022’de alınan altın 29/06/2022’de Kur Korumalı Mevduat Hesabına dönüştürüldü. Satış kazancı vergiden istisna olacak mı?
    Sonraki İçerikKüresel Tedarik Zinciri Teşviği kapsamında alınan nakit hibenin vergisel durumu

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz