Ana Sayfa Muhasebe Defter beyan sistemine geçmiş dönemlere ait zararlar manuel olarak mı girilir?

    Defter beyan sistemine geçmiş dönemlere ait zararlar manuel olarak mı girilir?

    Yabancı uyruklu basit usul mükellefin genç girişimcilerde kazanç istisnasından faydalanıp faydalanamayacağı hk.

    952
    0

    Defter beyan sisteminde geçici vergi beyannamede istisnalar kısmı bulunmaktadır. 

    Mükellef genç girişimci istisnası kapsamındadır. İlk 3 aylık dönemde kar elde etmiş ancak geçmiş yıl zararı nedeni ile geçici vergi matrahı yoktur. Defter beyan sistemi istisnalar kulakçığında kar … zarar …kısımlarının yazılması istenmektedir. Buraya hangi tutar yazılmalıdır?

    Defter beyan sisteminde beyannameler sisteme girilen bilgilere göre otomatik olarak oluşur. 

    Geçmiş dönem zararı manuel olarak yazılır. 

    Zarar mahsup edildikten sonra kar yok ise; Genç girişimci istisnası uygulanamaz.

    Yabancı uyruklu basit usul mükellefin genç girişimcilerde kazanç istisnasından faydalanıp faydalanamayacağı hk.

    T.C. 

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    Sakarya Vergi Dairesi Başkanlığı

    (Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü)

       

     

    Sayı : 41931384-120[2019-8]-E.44770 13.11.2020
    Konu : Yabancı uyruklu basit usul mükellefin genç girişimcilerde kazanç istisnasından faydalanıp faydalanamayacağı hk.  

     

    İlgi : 25/01/2019 tarihli ve 16236 sayılı özelge talebiniz.

     İlgide kayıtlı özelge talep formunda, … geçici T.C. kimlik numarası ile Türkiye Cumhuriyeti ve Irak Cumhuriyeti vatandaşı olduğunuzu, Türkiye’de ikametgahınızın bulunduğunu, 17/12/2018 tarihinden itibaren, “Tezgahlar Ve Pazar Yerleri Vasıtasıyla Şarküteri Ürünleri, Süt Ve Süt Ürünleri İle Yumurta Perakende Ticareti (Seyyar Satıcılar Hariç)” faaliyetinden dolayı basit usulde ticari kazanç mükellefi olduğunuz belirtilerek, genç girişimcilerde kazanç istisnasından yararlanıp yararlanamayacağınız hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun

    3 üncü maddesinde, “Aşağıda yazılı gerçek kişiler Türkiye içinde ve dışında elde ettikleri kazanç ve iratların tamamı üzerinden vergilendirilirler.

    1. Türkiye’de yerleşmiş olanlar;

    …” hükmü,

    4 üncü maddesinde; “Aşağıda yazılı kimseler Türkiye’de yerleşmiş sayılır:

    1. İkametgahı Türkiye’de bulunanlar (İkametgah, Kanunu Medeninin 19’uncu ve müteakip maddelerinde yazılı olan yerlerdir);

    …” hükmü yer almaktadır.

    İkametgah esasında yerleşmenin tespitinde; ikametgahı Türkiye’de bulunanlar yerleşmiş sayıldığından, bunların tam mükellefiyete tabi olmaları yönünden başkaca hiçbir şart aranmayacaktır.

    Öte yandan, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 20 nci maddesinde; “Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla yirmi dokuz yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişilerin, faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri bu kazançlarının 75.000 Türk lirasına kadar olan kısmı, aşağıdaki şartlarla gelir vergisinden müstesnadır.

    1. İşe başlamanın kanuni süresi içinde bildirilmiş olması
    1. Kendi işinde bilfiil çalışılması veya işin kendisi tarafından sevk ve idare edilmesi (Çırak, kalfa veya yardımcı işçi çalıştırmak ya da seyahat, hastalık, askerlik, tutukluluk ve hükümlülük gibi zaruri ayrılmalar dolayısıyla geçici olarak işinde bilfiil çalışmamak bu şartı bozmaz.),

    İstisna kapsamındaki faaliyetlerden kazanç elde edilmemesi veya istisna haddinin altında kazanç elde edilmesi hallerinde dahi yıllık beyanname verilir.

    …” hükmüne yer verilmiştir.

    Ayrıca, 05/05/2016 tarihli ve 29703 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 292 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde konuya ilişkin detaylı açıklamalar yapılmıştır.

    Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalara çerçevesinde, Türkiye’de ikametgahınızın bulunması nedeniyle tam mükellefiyet esasına göre vergilendirilmeniz gerekmekte olup, genç girişimcilerde kazanç istisnasına ilişkin şartları topluca taşımanız kaydıyla söz konusu istisnadan yararlanmanız mümkün bulunmaktadır.


    Kaynak: İsmmmo, GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikYapım işlerinde KDV tevkifatı uygulanır mı?
    Sonraki İçerikTransit ticaret KDV beyannamesine dahil edilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz