Damga vergisi, işletmelerin ve serbest meslek erbaplarının vergi beyannameleri ile ilgili olarak karşılaştıkları önemli bir maliyet kalemidir. Peki, bu vergilerin ticari kazanç ve serbest meslek kazancı açısından gider olarak indirilmesi mümkün müdür? İşte detaylar!
Damga Vergisi Nedir?
Damga vergisi, çeşitli resmi belgeler, sözleşmeler ve beyannameler üzerinden alınan bir vergi türüdür. Vergi beyannameleri ile ilgili olarak ödenen damga vergileri, mükelleflerin faaliyetlerine bağlı olarak ticari veya serbest meslek kazançlarından indirime tabi olup olamayacağı konusunda farklılık göstermektedir.
Ticari Kazançlarda Damga Vergisinin İndirimi
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 37. maddesine göre, her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden elde edilen kazançlar ticari kazanç olarak kabul edilir. Aynı Kanun’un 40. maddesinde ise işletmeyle ilgili olmak şartıyla bina, arazi, gider, istihlak, damga, belediye vergileri, harçlar ve diğer ayni vergi ve resimlerin gider olarak indirilebileceği belirtilmiştir.
Bu kapsamda, ticari kazanç elde eden mükellefler için beyannameler nedeniyle ödenen damga vergisi, ticari kazançtan indirilebilir. Ancak, bunun için ödemenin yapıldığı yıl içinde tevsik edilmesi, yani belgelerle kanıtlanması gerekmektedir.
Serbest Meslek Kazançlarında Damga Vergisinin Durumu
Serbest meslek erbapları için Gelir Vergisi Kanunu’nun 65. ve 66. maddeleri, serbest meslek faaliyetlerinden doğan gelirlerin serbest meslek kazancı olarak kabul edileceğini hükme bağlamaktadır.
Serbest meslek kazançlarının tespitinde indirilebilecek giderler ise 68. madde ile belirlenmiştir. Bu maddeye göre, mesleki kazancın elde edilmesi ve sürdürülmesi için yapılan genel giderler ile işyerlerine ilişkin bazı vergiler gider olarak kabul edilebilir. Ancak damga vergisi bu kapsamda açıkça belirtilmemiştir.
Dolayısıyla, serbest meslek erbaplarının beyannameleri nedeniyle ödedikleri damga vergilerini gider olarak indirmeleri mümkün değildir.
Sonuç olarak;
Vergi mükelleflerinin, ticari kazanç elde ediyorlarsa beyannameleri için ödedikleri damga vergilerini gider olarak göstermeleri mümkündür. Ancak, serbest meslek erbapları için bu imkân bulunmamaktadır. Mükelleflerin vergi avantajlarından en iyi şekilde faydalanabilmesi için bu ayrımlara dikkat etmesi ve muhasebe kayıtlarını doğru şekilde tutması büyük önem taşımaktadır.
Vergi avantajlarından en iyi şekilde faydalanmak için profesyonel bir mali müşavirden destek almanız, yasal yükümlülüklerinizi eksiksiz yerine getirmenize yardımcı olacaktır.
ÖRNEK ÖZELGE
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)
Sayı:B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 68-38
Tarih:04/01/2012
Konu:Beyannamelere ait damga vergilerinin serbest meslek kazancı ve ticari kazancın tespitinde indirim konusu yapılıp yapılamayacağı
İlgide kayıtlı özelge talep formunda, ……… Vergi Dairesi Müdürlüğünün ……. vergi kimlik numarasında kayıtlı mükellefi olduğunuz, inşaat mühendisi olarak proje işlerinin yanı sıra inşaat faaliyetinde de bulunduğunuz belirtilerek, mükellefiyetinizle ilgili olarak vermiş bulunduğunuz beyannamelere ait damga vergilerinin serbest meslek ve ticari kazancınızın tespitinde indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hususunda bilgi talep edildiği anlaşılmakta olup konu hakkında Başkanlığımız görüşleri aşağıda açıklanmıştır.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 37’nci maddesinde, her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu hükmü yer almakta olup aynı Kanun’un “İndirilecek Giderler” başlıklı 40’ıncı maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendinde ise işletme ile ilgili olmak şartıyla; bina, arazi, gider, istihlak, damga, belediye vergileri, harçlar ve kaydiyeler gibi ayni vergi, resim ve harçların safi kazancın tespitinde gider olarak indirilebileceği hüküm altına alınmıştır.
Diğer taraftan, aynı Kanun’un 65 ve 66’ncı maddelerine göre, her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancı ve serbest meslek faaliyetini mutad meslek halinde ifa edenler de serbest meslek erbabıdır.
Bu çerçevede aynı Kanun’un “Mesleki Giderler” başlıklı 68’inci maddesinde ise serbest meslek kazancının tespitinde hâsılattan indirilecek giderler bentler halinde sayılmış olup söz konusu maddenin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde, mesleki kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için ödenen genel giderlerin, (9) numaralı bendinde ise mesleki kazancının elde edilmesi ve idame ettirilmesi için ödenen meslek, ilan ve reklam vergileri ile iş yerleriyle ilgili ayni vergi, resim ve harçların serbest meslek kazancının tespitinde hâsılattan indirileceği hükme bağlanmıştır.
Bu hüküm ve açıklamalara göre, mesleki ve ticari faaliyetiniz dolayısıyla mükellefiyetinize ilişkin olarak verdiğiniz beyannameler için ödenen damga vergilerinin, gelirin elde edildiği yılda ödenmiş olduğunun tevsik edilmesi şartıyla ticari kazancınızın tespitinde gider olarak indirilmesi mümkün olup, öte yandan Gelir Vergisi Kanunu’nun 68’inci maddesinde sayılan giderler arasında yer almamasından dolayı serbest meslek kazancınızın tespitinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır.
…
TAVSİYE EDİLEN İLAVE İÇERİKLER
Kaynak: GİB ÖZELGE
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.