Ana Sayfa Vergi Daire satışı yapan bir mükellef sattığı daireler için yeniden değerleme yapabilir mi?

    Daire satışı yapan bir mükellef sattığı daireler için yeniden değerleme yapabilir mi?

    Yeniden değerlemeye tabi varlıklar

    390
    0

    03.05.2015 tarihinde iş bitimi alınmış inşaatında satılmayan ve yine bu tarihte de aktife kayıt edilmiş ve 152-Mamüller hesabında tanesi 145.000,00 TL ‘den toplamda 290.000,00TL’lik 2 adet dairesi bulunuyor. Mükellef dairenin birini 25.08.2021 tarihinde 375.000,00TL ‘ye diğerini ise 01.09.2021 tarihinde 400,000,00 TL’ye Tapu devri yaparak satmış. Şimdi biz satılan mamuller maliyetinin hesaplanmasını defterdeki kayıtlı değerlerini dikkate alarak mı alacağız? Yoksa aktifteki değerler üzerinden yeniden değerlemeye tabi tutarak ortaya çıkacak artırılmış yeni değer üzerinden mi yapacağız.? 

    Aktif de kayıtlı değer dikkate alınır. Yeniden değerleme yapılması için G.menkulün 252 hesap da yer alması gerekir.

    VERGİ USUL KANUNU

    Geçici Madde 31

    Tam mükellefiyete tabi ve bilanço esasına göre defter tutan gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri (finans ve bankacılık sektöründe faaliyet gösterenler, sigorta ve reasürans şirketleri, emeklilik şirketleri ve emeklilik yatırım fonları, münhasıran sürekli olarak işlenmiş altın, gümüş alım-satımı ve imali ile iştigal eden mükellefler ile bu Kanunun 215 inci maddesi uyarınca kendilerine kayıtlarını Türk para birimi dışında başka bir para birimiyle tutmalarına izin verilenler hariç) bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla aktiflerine kayıtlı bulunan taşınmazlarını (sat-kirala-geri al işlemine veya kira sertifikası ihracına konu edilen taşınmazlar hariç) 30/9/2018 tarihine kadar aşağıdaki şartlarla yeniden değerleyebilirler.


    Kaynak: İsmmmo, GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikFinansman gider kısıtlaması bilanço usulüne tabi tüm işletmeleri kapsamakta mıdır?
    Sonraki İçerikÖdenmeyen kredinin faizi gider yazılır mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz