Ana Sayfa Muhasebe Dağıtılan Kar Paylarında Vergi kesintisi Nasıl uygulanır?

Dağıtılan Kar Paylarında Vergi kesintisi Nasıl uygulanır?

1110
0
Dağıtılan Kâr Paylarında Vergi Kesintisi

 

Kurumlar vergisinden muaf olan kurumlara,

-Türkiye’de bir iş yeri veya daimi temsilci aracılığıyla kâr payı elde edenler hariç dar mükellef kurumlara,

Kurum statüsünde olup Kurumlar Vergisi Kanunu veya özel kanunlarla kurumlar vergisinden muaf olan dar mükelleflere, dağıtılan, Gelir Vergisi Kanunu’nun 75. maddesinin ikinci fıkrasının (1), (2) ve (3) numaralı bentlerindeki kâr payları üzerinden Kurumlar Vergisi Kanunu’na göre vergi kesintisi yapılacaktır.

Öte yandan;

-Tam mükellef gerçek kişilere,
-Gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olmayanlara,
-Gelir vergisinden muaf olanlara,
-Dar mükellef gerçek kişilere,

-Gelir vergisinden muaf olan dar mükellef gerçek kişilere dağıtılan kâr payları üzerinden, Gelir Vergisi Kanunu’nun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendinin (b) alt bendine göre vergi kesintisi yapılacaktır.

Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 15. maddesinin 2. fıkrası ile Gelir Vergisi Kanunu’nun 94/6- b-i maddesinde parantez içinde karın sermayeye ilavesinin kar dağıtımı sayılmayacağı başka bir deyişle karın sermayeye ilavesinin kar dağıtımı sayılmaması nedeniyle kar dağıtımına bağlı stopajın da söz konusu olmayacağı belirtilmiştir. Bu nedenle dönem karının veya geçmiş yıllara ait karların sermayeye ilavesi halinde kar dağıtımına bağlı stopaj söz konusu olmayacaktır. Kurumlar vergisinden istisna kazançların sermayeye ilavesinde de, bu istisna kazançlar için kar dağıtımına bağlı stopaj söz konusu olmayacaktır.

Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5. maddesinin (d) bendi hükmü kapsamında vergiden istisna edilen kazançlar üzerinden, vergi kesintisi yapılacağından, kâr dağıtımına bağlı vergi kesintisi yapılması söz konusu olmayacaktır. (Bkz. 5520 s.k. 1 sıra numaralı G.T.’nin 15.3.9. numaralı kısmındaki açıklamalar.)

Bu hükümler uyarınca, kâr dağıtımına ilişkin olarak Kurumlar Vergisi Kanunu ve Gelir Vergisi Kanunu uyarınca yapılacak vergi kesintisine ilişkin açıklamalara aşağıda yer verilmiştir.

Kâr dağıtımına bağlı vergi kesintisi, kazancın istisna olup olmadığına bakılmaksızın, kârın dağıtılması aşamasında yapılacaktır. Tam mükellef kurumlarca;

-Tam mükellef kurumlara,

-Türkiye’de bir iş yeri veya daimi temsilci aracılığıyla kâr payı elde eden dar mükellef kurumlara dağıtılan kâr payları üzerinden vergi kesintisi yapılmayacaktır.

-Bu şekilde kâr payı elde eden tam mükellef kurumun söz konusu kâr paylarını yukarıda sayılan gerçek veya tüzel kişilere (tam mükellef kurumlar ile Türkiye’de bir iş yeri veya daimi temsilci aracılığıyla kâr payı elde eden dar mükellef kurumlar hariç) dağıtması halinde ise dağıtılan kısım üzerinden vergi kesintisi yapılacaktır.

-Kurumlar vergisinden muaf olan kurumlara dağıtılan kâr payları üzerinden yapılan vergi kesintisi de söz konusu kurumlar için nihai vergi olmaktadır.

-Dönem kârının vergi ve diğer yasal yükümlülükten ayrıldıktan sonra dağıtılmayıp bilançoda geçmiş yıl kârları veya olağanüstü yedekler v.b. gibi, bir pasif hesapta bekletilmesi halinde de kâr dağıtımına bağlı stopaj söz konusu olmayacaktır.

-Dar mükellef statüsündeki yabancı ortaklara kâr dağıtımı yapılırken tevkifat oranının belirlenmesi aşamasında varsa çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasındaki açıklama ve oranlara da dikkat edilmelidir.

 

 

 


Kaynak: Kurumlar Vergisi Rehberi
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Kar payları nasıl vergilendirilir?

 

Önceki İçerikDebit Note / Credit Note Nedir?
Sonraki İçerikKurum Kazancının %5’i ile Sınırlı Bağış ve Yardımlar nelerdir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz