Ana Sayfa Çalışma Hayatı Cumartesi günleri çalışılmayan iş yerinde yıllık izin süresi hesaplanırken cumartesi günü senelik...

Cumartesi günleri çalışılmayan iş yerinde yıllık izin süresi hesaplanırken cumartesi günü senelik izinden düşer mi?

874
0

Cumartesi günleri çalışılmayan bir işyerinde işçinin Cuma günü yarım gün çalışıp yıllık izne ayrılması durumunda Cumartesi günü yıllık izne dâhil edilip izninden düşülüp düşülmeyeceğine dair bilgi rica ediyorum. Yani yıllık izninden yarım gün mü düşmeli, yoksa 1,5 gün mü?

4857 İş Kanununun 46. maddesinin gerekçesinde de “madde metninden, çalışılmadığı halde iş sürelerinden sayılan hallerle ilgili üçüncü fıkranın (a) bendinde yeni getirilen iş süreleri sistemine göre cumartesi günleri çalışılıp çalışılmadığına bakılmaksızın işgünü sayıldığından ve cumartesi günü yarım gün çalışılmasının da artık bir anlamı olmadığından, cumartesi gününe ilişkin cümle çıkarılmıştır” ifadesi yer almaktadır.

Buna göre, cumartesi çalışılıp çalışılmadığının bir önemi olmaksızın, işgünü sayılmaktadır. 6. gün olarak çalışılmayan, ancak hafta tatili olmayan ve mevzuata göre iş günü sayılan cumartesi günü, yıllık ücretli izin süresinden sayılmaktadır.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikTaşıma sırasında sadece e-İrsaliye’nin karekod veya barkodunun bulundurulması yeterli midir?
Sonraki İçerikEnerji Kimlik Belgesine İlişkin açıklama (Yönetmelik)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz