Ana Sayfa SGK Cuma günü istifa eden personelin işten çıkışını hangi gün yapmalıyız?

    Cuma günü istifa eden personelin işten çıkışını hangi gün yapmalıyız?

    3564
    0

    Cumartesi, pazar günleri çalışılmayan işyerinde cuma günü istifa ederek çıkan personel hafta sonu tatiline hak eder mi? İşten çıkış tarihi Cuma mı? Pazar günü mü olmalıdır?

    4857 /46. maddesine göre, “Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde, işçilere tatil gününden önce kanunun 63. maddesine göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az 24 saat dinlenme verilir” düzenlemeye gidilmiştir.

    Burada uygulamada en çok tartışılan husus ise 24 saat dinlenme süresi ücreti işten ayrılanlar için ödemesinin yapılıp yapılmayacağı konusunda sıkıntı yaşanıyor. İşçinin hafta tatili gününde iş akdinin sona ermesi durumunda 24 saatlik dinlenme hakkının kullanılması ya da kullandırılması fiilen mümkün olmamaktadır. Bununla ilgili 4857 sayılı İş Kanununda işten ayrılanlar için nasıl uygulanacağı yönünde bir hükme rastlamamaktayız.Fakat hak edilmiş bir izin süresi olduğundan ödenmesi gerekmektedir.

    Nasıl işten ayrılan bir işçinin iş akdi feshedildiğinde hak ettiği yıllık izin süresi ödeniyorsa aynı şekilde kullanılmayan işçinin elinde olmayan nedenlerle iş akdi feshedilmiş ise işçi lehine kullanmadığı hafta sonu ücreti de ödenmelidir.

    İşten çıkış bildiriminde aynı ayda giriş çıkış varsa yazılıyor?

    Girişe ait bildirimler ile çıkışa ait bildirimlere ilişkin veriler tek tek girilmelidir.


    Kaynak: İSMMMO Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKolay işverenlik kapsamında sigortalı olan personelin sigorta bildirgesini e-bildirge ekranından mı beyan edeceğiz?
    Sonraki İçerikKiralayacağımız iş yeri için ödediğimiz hava parasını gider olarak kayıtlara alabilir miyiz?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz