Ana Sayfa YAZARLAR-YENİ Covid-19 Aşıları Nasıl İthal Edilecek?

Covid-19 Aşıları Nasıl İthal Edilecek?

630
0

Hakan UÇAK

Gümrük ve Dış Ticaret Direktörü
hucak@kpmg.com


Covid-19 ile mücadele dünyada birinci gündem maddesi olmaya devam ediyor. Ülkeler bir yandan pandemi ile mücadele ederken, bir yandan da aşı çalışmalarından gelecek haberleri bekliyor.

Aşı çalışmalarında son noktaya gelindi. Birçok ilaç üreticisi şirket üçüncü faza geçerek aşı çalışmalarını sona erdirmek üzere. Dünya aşı çalışmalarının sonlanmasını beklerken, ülkeler şimdiden aşı ile ilgili siparişleri vermeye başladı.

Ülkemizde bir yandan aşı çalışmaları devam ederken, bir yandan da söz konusu aşıların yurt dışından ithal edilmesi planlanıyor. Bu makalemizde ithalat yoluyla temin edilecek aşıların ithalat sürecine yer vereceğiz.

Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu

Covid-19 ile mücadele kapsamında ithal edilecek aşıların gümrük tarife istatistik pozisyonun belirlenmesi önem arz edecek. Zira ithalde tahsil edilen vergiler ile ithalat esnasında talep edilen izinler gümrük tarife istatistik pozisyonu dahilinde belirleniyor.

Aşılar, Türk Gümrük Tarife Cetvelinde 3002 tarifesinde sınıflandırılmakta olup, Covid19 kapsamında ithal edilecek aşıların 3002.20.00.20.19 gümrük tarife istatistik pozisyonunda sınıflandırılacağı değerlendiriliyor.

Aşı İthalatında İzin Aranacak mı?

Covid-19 kapsamında ithal edilecek aşılar Sağlık Bakanlığı denetimine tabi tutulacaktır. 2020/20 sayılı Ürün Güvenliği ve Denetimi Tebliği (Sağlık Bakanlığınca Denetlenen Bazı Ürünlerin İthalat Denetimi) uyarınca, aşıların ithalatı insan sağlığı ve güvenliği yönünden denetime tabi tutulmakta, bu kapsamda Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumundan izin alınması gerekecek.

Gümrük İşlemlerinde Kolaylık Sağlanıyor mu?

Covid-19 kapsamında ithal edilecek aşıların soğuk zincir kapsamında taşınması ve aşıların gümrük işlemlerinin hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekecek. Gümrük Yönetmeliği’nin 147’inci maddesi uyarınca, insan sağlığının korunması amacıyla ithal edilen aşıların ithalat işlemlerinin basitleştirilmiş usul kapsamında gerçekleştirileceği belirtilmiştir. Bu kapsamda aşı ithalatlarında gümrük işlemlerinin hızlı bir şekilde gerçekleştirileceği değerlendiriliyor.

İthalat Anında Hangi Vergiler Tahsil Edilecek?

İthalat Rejim Kararı’na Ek Karar uyarınca, Covid-19 kapsamında yurt dışından alınan aşıların ithalatında gümrük vergisi tahsil edilmiyor. Bu noktadan hareketle, Covid-19 aşıları için bir gümrük vergisi tahsil edilmeyecek.

Covid-19 kapsamında ithal edilecek aşıların sağlık ürünü olması ve söz konusu ürünün tedavi amaçlı kullanılması nedeniyle ithalatında % 8 oranında Katma Değer Vergisi tahsil edilecektir.

Sorumlu Vergicilik Bakış Açısıyla

Covid-19 ile mücadele kullanılacak aşıların gümrük işlemlerinin hızlı bir şekilde tamamlanacağı ve Ticaret Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığınca yapılacak denetimler neticesinde ülkemize ithal edileceği değerlendiriliyor.


Kaynak: İşbu içerik, Gümrük ve Dış Ticaret Direktörü Hakan Uçak’ın ve KPMG’nin özel izni ile yayınlanmıştır. Yazının tüm hak ve sorumluluğu yazarlara aittir.
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


YAZARIN DİĞER YAZILARI

Black Friday’de Yurt Dışından Alışveriş Yapmak Daha mı Karlı?

Virüsle Savaşta KDV Bir Araç Olabilir mi?

Dış Ticaretin Finansmanında Alternatif Bir Ödeme Yöntemi: Barter

Önceki İçerikOkullardaki ölçe, değerlendirme ve uygulama süreçleri yeniden düzenlendi
Sonraki İçerikAnonim ve Limited Şirket Hisse Devirlerinde Vergi Uygulamaları Nasıldır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz