Ana Sayfa Vergi Çok Uluslu Şirketlerde Yapılması Düşünülen Küresel Asgari Kurumlar Vergisi İle 40 Milyar...

    Çok Uluslu Şirketlerde Yapılması Düşünülen Küresel Asgari Kurumlar Vergisi İle 40 Milyar TL Gelir Bekleniyor

    1.1.2024 gelirlerine uygulanmak üzere (2025 yılında verilecek ayrı bir beyanname ile) yürürlüğe girmesi önerilmektedir. Tahmini 40 milyar TL gelir etkisi olacağı beklenmektedir.

    16
    0

    Çok Uluslu Şirketlerde Yapılması Düşünülen Küresel Asgari Kurumlar Vergisi Uygulaması

    OECD BEPS projesi kapsamında Türkiye’nin de aralarında bulunduğu yaklaşık 140 ülke tarafından onaylanan mutabakat metnine göre yıllık konsolide hasılatı 750 milyon Avro eşiğini aşan çok uluslu işletme gruplarının düşük vergileme yapılan ülkelerdeki şube, iştirak ve işyerlerinin asgari bir tamamlayıcı vergilemeye tabi tutulması kararı alınmıştır.

    Faaliyet gösterilen her bir ülke bazında belirlenen efektif vergi oranı %15 oranının altında olduğunda, o ülkede doğan kârlara tamamlayıcı bir vergi uygulanacaktır. Tamamlayıcı verginin alınmaması durumunda grubun merkezinin bulunduğu ülke bu vergiyi alacaktır.

    Örneğin, merkezi Almanya’da olan çok uluslu bir şirketin Türkiye’de bulunan şirketi yatırım teşvik vb. istisnalar nedeniyle vergi ödemediği veya %15 den daha az bir oranda ödediği durumda, ülkemizde bir düzenleme yapılmadığı takdirde, fark vergi Almanya tarafından alınacaktır. Aynı kural ülkemiz merkezli çok uluslu şirketler içinde geçerli olacaktır.

    Uluslararası model kurallarıyla uyumlu olarak Kurumlar Vergisi Kanununa «Yerel ve Küresel Asgari Kurumlar Vergisi» başlıklı bölüm ekleyecek şekilde 13 madde ve 1 geçici maddeden oluşan düzenleme taslağı hazırlanmıştır.

    Yapılacak düzenleme ile beklenen vergi geliri

    Etki Analizi: 1.1.2024 gelirlerine uygulanmak üzere (2025 yılında verilecek ayrı bir beyanname ile) yürürlüğe girmesi önerilmektedir. Tahmini 40 milyar TL gelir etkisi olacağı beklenmektedir.

     


    Kaynak: GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik35-Yıllara Yaygın İnşaat ve Onarım Hakediş Bedelleri hesabı Finansman Gider Kısıtlaması Hesabında Dikkate Alınacaktır
    Sonraki İçerikAsgari Kurumlar Vergisi Düzenlemesi İçin Düşünülen Uygulama

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz