Ana Sayfa Vergi Çiftçilerden mangal kömürü alımı yapacağız. Müstahsil makbuzu düzenlerken Bağ-Kur primi hesaplanacak mıyız?

    Çiftçilerden mangal kömürü alımı yapacağız. Müstahsil makbuzu düzenlerken Bağ-Kur primi hesaplanacak mıyız?

    792
    0
    Köylüden mangal kömürü alımı yapacağız. Müstahsil makbuzu düzenlerken Bağ- Kur primi hesaplanacak mıyız?

    242 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde; ” … Öte yandan, zirai faaliyet kapsamında ifa edilen hizmetlere ilişkin olarak esnaf muaflığından yararlananlara yapılacak ödemeler için gider pusulası düzenlenmesi gerekmektedir. 

    Söz konusu ödemelerin kazancı gerçek usulde tespit edilmeyen çiftçilere yapılması halinde de gider pusulası düzenlenmesi (bu çiftçilerden zirai ürün alınması durumu hariç), 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 257’nci maddesi ile Bakanlığımıza verilen yetkiye istinaden uygun görülmüştür.” açıklamasına yer verilmiştir. 

    Bu çerçevede, kazancı gerçek usulde tespit edilmeyen çiftçiler tarafından orman emvalinin mangal kömürü haline getirilmesi işlemi zirai faaliyet kapsamında mahsul olarak kabul edildiğinden, zikredilen satışlara ilişkin 213 Sayılı Vergi Usul Kanununun 235 inci maddesi gereğince müstahsil makbuzu düzenlenmesi gerekmektedir. Düzenlenecek Müstahsil makbuzunda % 4 GV stopajı yapılacaktır. 

    Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) numaralı alt bendi kapsamında sigortalı olarak tescil edilmiş olanların prim borçlarını, sattıkları tarımsal ürün bedellerinden borç tutarını geçmemek şartıyla ve prim borçlarına mahsuben kesinti yapılmak suretiyle tahsil edilmesine ilişkin usul ve esaslarını belirleyen tebliğe göre, kesinti yapmakla yükümlü olan gerçek ve tüzel kişilerin tarımsal faaliyette bulunanlardan satın aldıkları ürün bedelleri üzerinden prim borçlarına mahsuben ve borç tutarını geçmemek şartıyla % 2 oranında kesinti yapmalarının zorunlu olduğu belirtilmiştir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikBinasını Dönüştürecek Vatandaşa Kredi Desteği 125 binden 200 bin liraya yükseltildi
    Sonraki İçerikBulgaristan’ın Başkenti Sofya 2019 Yılında Ülke GSYİH’sının Neredeyse Yarısını Üretti

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz