Ana Sayfa Dünya Çekya’da Şirket Kurmaya ilişkin Genel Bilgiler

Çekya’da Şirket Kurmaya ilişkin Genel Bilgiler

784
0

Çekya’da Şirket Kurmaya ilişkin Genel Bilgiler

Çekya pazarına giren Çek ya da yabancı yatırımcılar çeşitli şirket formları arasından seçim yapabilirler. Bu alandaki temel kanunlar Medeni Kanun ve Ticari Şirketler Kanunudur.

Şirket kurma konusunda yabancı yatırımcılar için herhangi bir sınırlama yoktur. Yabancı gerçek veya tüzel kişi, diğer yabancı veya Çek kişilerle birlikte veya yalnız hissedar olarak herhangi bir şirket kurabilir. Bu bağlamda, yabancı gerçek ve tüzel kişiler Çek vatandaşının sahip olduğu haklarla aynı haklara sahiptir ve aynı yükümlülükleri üstlenirler ve ayrımcılığa maruz kalmazlar.

Şirket türleri:

Genel Ortaklık: en az iki kişinin ortak bir işletme adı altında ticari faaliyetlerde bulunduğu ve ortak mülkiyeti ile ortaklığın yükümlülükleri için çeşitli yükümlülükleri üstlendiği bir şirkettir. Asgari kayıtlı sermaye veya asgari katkı payı gerekmemektedir.

Limited Ortaklık: bir veya daha fazla iş ortağının, ödenmemiş katkılarının tutarı (sınırlı sorumlu iş ortakları) kadar ortaklığın yükümlülüklerinden sorumlu olduğu ve bir veya daha fazla iş ortağının, mülkünün tamamı (genel iş ortakları) ile olan yükümlülüklerinden sorumlu olduğu şirkettir.

Sınırlı sorumlu partnerin asgari katkısı Ana Sözleşmede belirlenmelidir. Minimum kayıtlı sermayeye gerek yoktur.

Limited Şirket: Çekya’da en yaygın şirket türlerindendir. Şirket bir kişi, gerçek veya tüzel kişi veya iki veya daha fazla kişi tarafından kurulabilir (maksimum kişi sayısı belirlenmemiştir).

Ticari Şirketler Kanununa göre, her bir hissedarın asgari katkısı 1 CZK’dir (Çek Korunası). Asgari kayıtlı sermaye mevzuatta yer almamaktadır, bu nedenle hissedarın asgari katkı tutarından türetilmiştir. Bir hissedarı olan limited şirketin asgari kayıtlı sermayesi 1 CZK’dır.

Anonim Şirket: tek bir kurucu tarafından bile kurulabilir. Anonim Şirket, tüm hisselere iştirak etmek için yapılan özel bir anlaşma ya da hisselerin iştirakine ilişkin halka açık bir çağrı ile kurulabilir.

Gereken asgari kayıtlı sermaye 2.000.000 CZK veya 80.000 Euro’dur.

Kooperatif: ticari faaliyetlerde bulunmak veya üyelerinin ekonomik, sosyal veya diğer menfaatlerini gerçekleştirmesi amacıyla kurulabilir.

Kooperatif, birçok insandan (sayısı belli değildir) oluşan bir topluluktur, ancak en az 3 üyesi olacaktır.

Ticari Şirketler Kanunu, asgari kayıtlı sermaye veya asgari katkı tutarını belirlemez.

Yabancı şirketler, ticari ofislerini veya şubelerini Çek Ticaret Siciline tescil ettirmek kaydıyla Çekya’da iş yapabilirler.

Asgari kayıtlı sermaye veya katkı gerekli değildir.

Önceki İçerikŞahıs firması sahibinin mirasçılarının işe devam etmesi halinde KDV, Değer Artış Kazancı ve e-Fatura uygulaması nasıl olacaktır?
Sonraki İçerikGelecek aylara ve yıllara ait gider hesapları değerlemeye tabi midir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz