Ana Sayfa Şirketler Cargill’in Türkiye’de Başarı Hikayesi

Cargill’in Türkiye’de Başarı Hikayesi

2291
0

Cargill, gıda, tarım, finans ve endüstriyel ürün alanlarında üretim ve ticaret yapan uluslararası bir şirkettir. 1865 yılında kurulan bir aile şirketi olan Cargill’in bugün 67 ülkede 153.000 çalışanı bulunmaktadır. Cargill, güç birliği anlayışı ve yenilikçi uygulamaları ile müşterilerinin başarılı olmasına katkıda bulunmakta ve küresel bilgi ve tecrübelerini, faaliyet gösterdiği her yerde ekonomik, çevresel ve sosyal konulardaki zorlukların aşılmasına yardımcı olmak amacıyla kullanmaktadır.

Cargill Türkiye
Türkiye’deki faaliyetine 1960 yılında başlayan Cargill, 120 milyon dolarlık Bursa, Orhangazi Mısır İşleme Tesisi yatırımı ve Adana, Ankara, Balıkesir, Bursa, Gebze ve İstanbul’da 500’e yakın çalışanı ile 55 yıldır gıda, tarım ve endüstriyel ürün sektörlerinin büyümesine katkı sağlamaktadır. Alım garantisi ile desteklediği çiftçisi, üstün nitelikli ürünlerle buluşturduğu müşterisi, genişleyen ürün portföyü ve yenilikçi fikirler üreten nitelikli çalışanları ile hem Türkiye’de hem de Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki büyümesini sürdürmektedir.

Üretim ve Ticaret
Cargill Gıda Türkiye, Bursa-Orhangazi fabrikası ile gıda sektörünün pek çok alanına tedarikçi olarak ayrıcalıklı ve çözümsel ürünler sunmaktadır. Mısırda bulunan doğal nişasta, Cargill’in modern donanımlı mısır işleme tesisinde yüksek teknoloji kullanılarak ayrıştırılmakta ve başta nişasta olmak üzere nişasta bazlı şekerler olan glikoz ve fruktoz şuruplarının üretimi yapılmaktadır. Doğal nişastalar birçok gıda uygulamasında kıvam verme, jel oluşturma, su tutma veya viskozite ayarlamalarında, glikoz şurupları ise şekerleme, bisküvi, unlu mamuller, işlenmiş hazır gıdalar, reçel, helva, dondurma ve birçok Türk tatlısında kullanılmaktadır. Fruktoz şurupları ise, meşrubat endüstrisinde şekerin ikamesinde kullanılmaktadır.

Cargill, kendi alanında dünya lideri olduğu kakao tozu, yağı ve likörü, çikolata modifiye nişasta, poliol, lesitin, pektin, karagenan, aljinat, ksantan gam ve LBG sınıflarını içeren hidrokolloidler gibi ürünleri de Cargill Gıda Türkiye vasıtasıyla Türk gıda sanayisinin hizmetine sunmaktadır.
Cargill Tarım Tedarik Zinciri platformunun en önemli iş ünitelerinden biri olan Avrupa Hububat ve Yağlı Tohumlar Tedarik Zinciri’ni oluşturan ülkeler arasında Türkiye de yer almaktadır. Küresel Cargill hububat ticaretinde önemli bir yere sahip olan Cargill Türkiye, ülkemiz sanayi kuruluşları arasında yerli mısırın en büyük alıcısı konumundadır ve yem sektörünün ihtiyacı olan soya fasulyesi ve küspesi, ayçiçeği küspesi, ay çekirdeği, buğday, arpa, donyağı, pamuk ve ithal bitkisel yağların ticaretini yapmaktadır.

Gıda dışı endüstriyel alanlarda da dünya genelinde faaliyet gösteren Cargill, uzun yıllardır kâğıt, tekstil, ambalaj gibi sanayilerin basit hammadde ihtiyacını geniş bir endüstriyel ürün portföyü ile karşılamaktadır. Günümüzde ise yükselen yeşil hammadde talebine cevap veren çevre dostu endüstriyel ürünlerin üretiminin yanında, petrol bazlı pek çok ürüne ikame olarak yenilenebilir kaynaklardan elde edilen ürünler üretmektedir. Endüstriyel ürünler pazarındaki engin tecrübesi ile Cargill, yaklaşık 1,5 yıldır Türkiye pazarında da yükselmektedir.

Ar-Ge ve Kalite
Cargill, Türk Gıda Kodeksi ve Gıda Güvenliği standartlarına uygun olarak, kapalı bir sistem içinde el değmeden üretim yapmaktadır. ISO 22000, ISO 14001 ve OHSAS kalite standartlarında faaliyetlerini sürdüren Cargill Gıda Türkiye tesislerinde gerek gıda gerekse yem konusunda ürün hijyenine büyük önem verilmektedir. Dünya genelinde Trehalose, Iso-maltulose, Actistar, Omega 3, Truvia ve bitkisel steroller gibi sağlıklı ürünler kategorisinde yer alan fonksiyonel ürünler üzerine devam eden araştırmaları, günümüzün ilgi uyandıran konularından sağlıklı beslenmeye büyük katkı sağlamaktadır.

Çevre ve Enerji
Çevrenin korunması adına göstermiş olduğu çalışmalardan dolayı Cargill Türkiye, Bursa Sanayici ve İş Adamları Derneği (BUSİAD) tarafından 2003 yılında Çevre Ödülü ile onurlandırılmıştır.
Orhangazi Mısır İşleme Tesisi bünyesinde bulunan Anaerobik Atık Su Arıtma Tesisi’nde oluşan biyogaz, TÜBİTAK desteği ile projelendirilen mikro türbinlerde yakılmak suretiyle elektrik üretiminde kullanılmaktadır.

Cargill Gıda Türkiye Orhangazi Fabrikası, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Elektrik İşleri Etüt İdaresi tarafından düzenlenen Sanayide Enerji Verimliliğini Artırma Projeleri (SEVAP 2008) Yarışması’nın Enerji Verimli Endüstriyel Tesis (EVET) kategorisinde birinci olmuştur. Şirket, uyguladığı enerji geri dönüşümü projesi ile çevreye olan saygısını ve katkısını kanıtlamıştır.

Kurumsal Sorumluluk
Cargill, 148 yıl önce “sözümüz senettir” inancı üzerine kurulmuştur. Bugün çeşitlilik arz eden küresel bir şirket olarak, faaliyetlerini güven ve saygı prensibi doğrultusunda yürütmektedir. Şirket, tüm iş akış süreçlerinde bütünlük ve şeffaflık ilkelerini benimsenmiştir.

Sürdürülebilir bir şekilde dünyayı beslemek, çevresel etkilerini azaltmak, çalışılan ve yaşanılan bölgelerdeki toplulukları geliştirmek Cargill’in en önemli sorumluluğudur. İnsanları beslemek konusunda küresel lider olmak ve faaliyet gösterdiği tüm alanlarda sorumlu bir şekilde işlerini yürütmek konusunda iddialı olan Cargill, her yıl büyük bir sorumluluk ile tüm çalışmalarını rapor halinde kamuoyu ile paylaşmaktadır.

Cargill Türkiye sadece dünya kalitesinde gıda ve gıda dışı ürünler için hammadde üretmekle kalmayıp, aynı zamanda “gelecekten sorumluyuz” ilkesinin gereği olarak sosyal projelere de imza atmaktadır. Eğitim ve sağlık alanında gerçekleştirdiği yatırımlarla aydınlık bir geleceğin oluşmasına katkıda bulunan Cargill Türkiye’nin Orhangazi ilçesinde yaptırdığı ilköğretim okulu ve sağlık ocağı, bu yaklaşımın birer göstergeleridir. Cargill Türkiye’nin eğitim ve sağlık alanına yaptığı katkılar bunlarla sınırlı kalmayıp artarak devam etmektedir. Cargill İlköğretim Okulu ve Cargill Sağlık Ocağı’nın ihtiyaçları günün gereksinimlerine göre giderilmekte ve her geçen gün teknolojik donanımlar ile güçlendirilmektedir. Ayrıca Cargill, Orhangazi, Gemlik ve civardaki diğer okulların öğretmen odalarını yenilemekte, teknolojik ve fiziki ihtiyaçlarını da karşılamaktadır. Son olarak Cargill, Orhangazi Devlet Hastanesi’ne bağlı 112 Acil Servis Binası’nı inşa ederek sağlık alanındaki desteğine bir yenisini eklemiştir.

Kaynak:http://www.invest.gov.tr/tr-TR/successstories/Pages/CARGILL.aspx

Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Önceki İçerikŞirket Pay Sahibinin Oy Hakkı Özellikleri Nelerdir?
Sonraki İçerikHafta Tatili İçin Çalışma İzni Alma Zorunluluğu Kaldırıldı mı?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz