Ana Sayfa Çalışma Hayatı Çalışma İzni Verilen Yabancılara İlişkin Sosyal Güvenlik İşlemleri Nasıl Yapılır?

    Çalışma İzni Verilen Yabancılara İlişkin Sosyal Güvenlik İşlemleri Nasıl Yapılır?

    1491
    0

    ÇALIŞMA İZNİ VERİLEN YABANCILAR İÇİN SGK İŞLEMLERİ NE ZAMAN VE NASIL YAPILIR?
    1-
    Yurtiçinden yapılan başvurularda çalışma izni başlangıç tarihini izleyen 30 gün içinde,
    2- Yurtdışından yapılan başvurularda ise yabancının yurda giriş tarihinden itibaren 30 gün içinde,
    SGK sigortalı girişinin, en az Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına beyan edilmiş ücret üzerinden, yapılması zorunludur.

    ***4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunun 22’nci maddesi uyarınca çıkartılmış bulunan Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliğinin 55’inci maddesinde; yabancıların hangi durumlarda ve ne kadar süre ile çalışma izninden muaf oldukları belirtilmektedir. Burada sayılı muafiyet hükümlerinden yararlanacak yabancılar için çalışma izni düzenlenen yabancılar da olduğu gibi sosyal güvenlikle ilgili yükümlülüklerin ilgili işverenliklerce yerine getirilmesi zorunludur.

    ***Mütekabiliyet esasına dayalı olarak uluslararası sosyal güvenlik sözleşmesi yapılmış ülke uyruğunda bulunan yabancılardan sigorta primlerinin kendi ülkesinde ödenmeye devam ettiği kanıtlanan yabancılar, Sözleşmelerde öngörülen süreler kadar Türkiye’de sosyal güvenlik yükümlülüklerinden muaftırlar.

    Kaynak: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerik63 Numaralı Bağımsız Denetim Standardı Tebliği Yayımlandı!
    Sonraki İçerikGelir Ve Kurumlar Vergisi Mükellefleri Tarafından Yapılan Bağış Ve Yardımın Nakden Yapılmaması Halinde Değeri Nasıl Tespit Edilir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz