Ana Sayfa Muhasebe Çalışan sayımız 50 kişiden 43’e düştü. Engelli çalışan zorunluluğumuz devam eder mi?

Çalışan sayımız 50 kişiden 43’e düştü. Engelli çalışan zorunluluğumuz devam eder mi?

877
0

50 üstü çalışanı olan işyerimizde engelli çalışan almıştık. Şimdi kişi sayımız 43’e düştü 1 engelli çalışanımızı çıkarmak istiyoruz. Bununla ilgili engelli işçi çıkarmada 2 kat tazminat ödenir 5398 sayılı yasaya göre yazıyor. İşten çıkarmada ne şekilde yaptırımlar var?

 

İşveren, işçiyi işten çıkarabilir. Ancak işveren işçiyi işe alırken, işveren ile işgören arasında bir sözleşme imzalanır. Bu sözleşmede işveren ve işçinin karşılıklı hakları yazılır. Sözleşmenizde yazılı maddelere hem siz hem de işveren uymak zorundadır. Engelli için herhangi bir ayrıcalık bulunmamaktadır.

Engellinin işten çıkarılmasında alabileceği iki kat tazminat özelleştirme mağdurları için geçerlidir.

 

Hukuki açıdan konuyu değerlendirirsek, İşverence geçerli sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli olmadığı mahkemece veya özel hakem tarafından tespit edilerek feshin geçersizliğine karar verildiğinde, işveren, işçiyi bir ay içinde işe başlatmak zorundadır. İşçiyi başvurusu üzerine işveren bir ay içinde işe başlatmaz ise, işçiye en az dört aylık ve en çok sekiz aylık ücreti tutarında tazminat ödemekle yükümlü olur. Mahkeme veya özel hakem feshin geçersizliğine karar verdiğinde, işçinin işe başlatılmaması halinde ödenecek tazminat miktarını da belirler.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

BENZER İÇERİKLER

Engellilik İndiriminden Faydalanan Çalışanların İş Değişikliği Yapmaları Halinde Ne Yapmaları Gerekir?

 

Engellilerin yararlanabileceği vergi indirimleri nedir?

 

Engelliler İçin Gümrük Vergisinde Sağlanan Avantajlar Nelerdir?

 

Yaşlılık Aylığı Nedir? Nasıl Bağlanır?

 

 

 

 


Önceki İçerikPatente konu buluşumu ihraç ettiğim ülkelerde de bu belgemi kullanarak patent hakkımın ihlal edildiği gerekçesiyle davalar açabilir miyim?
Sonraki İçerikBankadan Yapılan Borçlanmaların Örtülü Sermaye Tutarının Hesaplaması Nasıl Yapılır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz