Ana Sayfa Dünya Bulgaristan Dünya Ekonomik Özgürlük Sıralamasında 4 Sıra Gerileyerek 36. Sırada Yer Aldı

    Bulgaristan Dünya Ekonomik Özgürlük Sıralamasında 4 Sıra Gerileyerek 36. Sırada Yer Aldı

    389
    0

    Bulgaristan, Piyasa Ekonomisi Enstitüsü ve Kanada Fraser Enstitüsü tarafından yayınlanan Dünyada Ekonomik Özgürlük 2021 araştırmasında 4 sıra gerileyerek 165 ülke ve bölge arasında 36. sırada yer aldı. 2019 verilerine dayanan araştırmaya göre Bulgaristan’ın puanı 10 üzerinden 7,76. Son 10-15 yılda ülkedeki ekonomik özgürlük bir bütün olarak durgun.

    Ülkelerin ekonomik hayatında incelenen beş alandaki performansına göre belirlenen Bulgaristan’ın puanı;

    • Hükümetin büyüklüğü (7,02 puan) – bu kategoride, Bulgaristan’ın performansı son yıllarda kötüleşiyor. Bunun temel nedeni görece yüksek devlet harcamaları ve yüksek bütçe transferleri ve sübvansiyonlar olarak gösteriliyor.
    • Hukuk sistemi ve mülkiyet hakları (5,94 puan) – son otuz yılda niteliksel gelişme gösterilmeyen en zayıf kategori. Özellikle mahkemelerin tarafsızlığı, polise olan güven ve mülkiyet hakkının korunmasına ilişkin değerlendirmeler (hepsi 5 puanın altında) düşük.
    • İstikrarlı para (9,66 puan) – Bulgaristan’ın yıllardır en güçlü performans sergilediği kategori.
    • Uluslararası ticaret özgürlüğü (8,38 puan) – Bulgaristan’ın bu kategorideki nispeten yüksek notu, ülkenin AB üyeliğinden kaynaklanmaktadır, bu da tüm üye devletlerin tarife ve düzenleyici engeller göstergelerinde nispeten yüksek sonuçlara yol açmakta.
    • Düzenlemeler (7,81 puan) – Bu kategoride Bulgaristan’ın sonuçları farklılık gösteriyor. İş düzenlemelerinin değerlendirilmesi, özellikle şirketler için ağır idari gereklilikler nedeniyle nispeten düşük. Çok sayıda banka ve serbest kredi ile kredi piyasasının düzenlenmesine ilişkin değerlendirme yüksek kalmaya devam ediyor. İşçilerin işe alınması ve işten çıkarılmasına ilişkin gereklilikler, idari olarak belirlenen asgari ücret düzeyi ve çalışma saatlerinin kontrolü, işgücü piyasası düzenlemelerinin değerlendirilmesi üzerinde olumsuz etkiye sahip.

    Kaynak: T.C. Ticaret Bakanlığı / Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikMeslek liselerinin üretimden elde ettiği gelir son iki yılda yüzde 100 arttı
    Sonraki İçerikYapı denetimi için düzenlenecek faturada KDV tevkifatı yapılmalı mıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz