Ana Sayfa Vergi Branda için GEKAP beyanını nasıl vereceğiz?

Branda için GEKAP beyanını nasıl vereceğiz?

1208
0

Branda üreticisi olarak satışa sunduğumuz branda bezini kağıt rulo (üreticisinden alıyoruz) üzerine sarıyoruz ve kendi ürettiğimiz ahşap palet üzerine koyup naylon ile kaplayarak satıyoruz. GEKAP mükellefiyetine giriyor muyuz?

GEKAP Beyannamesi KG olarak verilmesi gerekir.

 

2020/41 no.lu sirküler ile yayınlanan Geri Kazanım Katılım Payı usul ve esaslara göre elektrikli ev aletleri üreten bir firma ürününün ambalajı için katılım payı ödeyecektir. Ürünün kendisi içinde geri kazanım katılım payı ödeyecek midir?

Birden fazla işleve sahip olan nihai ürün, ayrı kategorideki farklı geri kazanım katılım payı tutarına sahip ürünleri içermesi halinde satış amacına uygun nihai ürünün geri kazanım katılım payı tutarı üzerinden değerlendirilir.

Örnek: Televizyonlu buzdolabı, satış amacına uygun nihai ürün buzdolabı olduğundan geri kazanım katılım payı tutarı “Buzdolabı/ soğutucular/iklimlendirme Cihazları” kategorisinde değerlendirilir.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Duyurusu (10.02.2020)

GEKAP Usul ve Esasları yayımlanmıştır.

31/12/2019 tarihli ve 30995 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik’in 6 ncı maddesi birinci fıkrasının (c) bendi gereği, Çevre Kanunu’nun ek-1 sayılı listesindeki ürünlere ve bu Yönetmeliğin uygulanmasına ilişkin tanımlayıcı ve açıklayıcı hususlar Bakanlığımızca belirlenmiş olup “Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmeliğin Uygulanmasına Dair Usul Ve Esaslar” 07.02.2020 tarihli ve 34658 sayılı Bakan Oluru ile yayımlanmıştır.

Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmeliğin Uygulanmasına Dair Usul Ve Esaslar’a erişim için tıklayınız.

Bakanlığımızca yayımlanan bu usul ve esaslar ile geri kazanım katılım payı uygulaması kapsamındaki ürünlerin tanımlanması ve Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik’in genel uygulamalarına ilişkin iş ve işlemler açıklanmaktadır.

Geri Kazanım Katılım Payı uygulamalarına yönelik beyan ve ödeme işlemleri Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen ayrı bir sistem üzerinden ve yine Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca belirlenen usul ve esaslar uyarınca gerçekleştirilecektir.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın geri kazanım katılım payı beyannamesi hakkında duyurusu için tıklayınız.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın beyan ve ödeme işlemlerine ilişkin açıklamalarına erişim için tıklayınız.

Geri Kazanım Katılım Payı uygulamasına ilişkin sorularınız için gekap@csb.gov.tr elektronik posta adresi kullanılabilir.

 

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI – DUYURU

05.02.2020 GERİ KAZANIM KATILIM PAYI BEYANNAMESİ HAKKINDA DUYURU;

Bilindiği üzere 09.08.1983 tarihli ve 2872 Sayılı Kanun Kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanan Plastik Poşetlerin Ücretlendirmesine İlişkin Usul ve Esaslar kapsamında verilecek olan Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi Nisan 2019 tarihi itibariyle uygulamaya açılmıştı. Aynı kanununun Ek-1 sayılı listesinde yer alan ürünlerden plastik poşetler için satış noktalarından, diğer ürünler için piyasaya sürenlerden/ithalatçılardan tahsil edilecek geri kazanım katılım paylarının belirlenmesine, beyan edilmesine yönelik olarak gerçek ve tüzel kişiler tarafından verilecek Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi güncellenerek uygulamaya açılmış bulunmaktadır. Bu beyannameyi vermesi gereken tüm mükelleflerin güncel Beyanname Düzenleme Programını (BDP) bilgisayarlarına indirip yeniden kurmaları gerekmektedir. Kılavuzu indirmek için tıklayınız.

 

Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi Genel Tebliği (Sıra No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 2) 5.2.2020 için TIKLAYIN…>>>

 


Kaynak: İSMMMO – GİB – ÇSB
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikSigorta girişi olmayan birisine ödenen kıdem tazminatını nasıl beyan edeceğiz?
Sonraki İçerikDöviz Kazandırıcı faaliyetlerde damga vergisi istisnası uygulaması

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz