Ana Sayfa Muhasebe Bordrolu çalışan SMMM’ler AR-GE proje harcamaları değerlendirme raporu düzenleyebilir mi?

    Bordrolu çalışan SMMM’ler AR-GE proje harcamaları değerlendirme raporu düzenleyebilir mi?

    604
    0

    SMMM’lere TÜBİTAK Proje Harcamaları Değerlendirme Raporu Düzenleme Yetkisi verildi. Ben firmada bağımlı çalışıyorum, kendi firmamın raporlarını onaylayabilecek miyim?

    Düzenleyeceğiniz görüşündeyiz. Rapor düzenlenmesi için bağımlı bağımsız ayrımı yoktur.

     

    -Konu ile ilgili değişikliğe ilişkin 18.7.2020 tarih ve 31189 sayılı Resmi Gazete aşağıdadır.

    18 Temmuz 2020 CUMARTESİ

    Resmî Gazete Sayı : 31189

    YÖNETMELİK

    Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumundan:

    TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU TEKNOLOJİ VE YENİLİK DESTEK PROGRAMLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

    MADDE 1 – 16/1/2007 tarihli ve 26405 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Teknoloji ve Yenilik Destek Programlarına İlişkin Yönetmeliğin 2 nci maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

    “(4) Bu Yönetmelik kapsamında oluşturulan destek programlarında gerçek ve tüzel kişilere ödül, burs ve teşvik ikramiyesi verilebilir. Ayrıca, bu programlar kapsamında Yönetim Kurulu tarafından belirlenecek usul ve esaslar doğrultusunda, teminat alınmaksızın, hibe ve/veya kredi olarak sermaye desteği ve ön ödeme verilebilir.”

    MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 3 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

    MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 17/7/1963 tarihli ve 278 sayılı Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile 15/7/2018 tarihli ve 30479 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 4 sayılı Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine dayanılarak hazırlanmıştır.”

    MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b), (ı), (s) ve (ş) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

    “a) Yönetim Kurulu: 278 sayılı Kanunda tanımlanan TÜBİTAK Yönetim Kurulunu,

    b) Destek başvurusu: Dönemsel teknik kazanımları, gerçekleştirilen çalışmaları, projedeki ilerlemeyi, ara çıktıları, zaman/maliyet/kapsam gerçekleşmelerini, planlanandan sapmaları ve nedenlerini, bu sapmaların proje gelişimine etkisini, alınması gerekli önlemleri, talep edilen değişiklikleri, benzeri bilgileri ve programın uygulama esaslarına göre hazırlanan mali rapor veya mali müşavirlik proje harcamaları değerlendirme raporunu içeren dokümanı,”

    “ı) Mali rapor: Dönemsel olarak hazırlanıp kuruluş yetkilisi/yetkilileri tarafından imzalanan, sağlanan desteğe ilişkin gider formları, belgeleri ve gerekli ekleri ile tamamlayıcı mali belgelerden oluşan ve gerektiğinde mali müşavir tarafından onaylanan dokümanı,”

     

    “s) Mali müşavir: 1/6/1989 tarihli ve 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve  Yeminli  Mali  Müşavirlik  Kanunu  hükümleri  uyarınca  serbest muhasebeci mali müşavir veya yeminli  mali müşavir odalarının çalışanlar listesine kayıtlı olan ve fiilen mesleğini icra eden serbest muhasebeci mali müşavirleri veya yeminli  mali müşavirleri,

     

    ş) Mali müşavirlik proje harcamaları değerlendirme raporu: Kuruluşa ait mali raporun, mevzuatına göre değerlendirilmesi sonucu, TÜBİTAK tarafından belirlenen biçime uygun olarak serbest muhasebeci mali müşavir veya yeminli mali müşavir tarafından hazırlanan raporu,”

     

    MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

    Mali inceleme ve denetim

    MADDE 16 – (1) Harcama ve gider belgelerinin tarihi ve düzenlenmesine,  mali raporların inceleme ve denetimine, destek öncesi ve sonrası mali denetim yetkisine ve denetimin sonuçlandırılmasına yönelik hususlar, ilgili destek programının uygulama esaslarında belirlenir.

    (2) Mali raporların inceleme ve denetiminin mali müşavirler tarafından yapılacağı destek programları, TÜBİTAK tarafından belirlenir. Bu programlarda, mali müşavirlik proje harcamaları değerlendirme raporu TÜBİTAK  tarafından  uygunluğu  incelendikten  sonra işleme alınır.”

    MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

    MADDE 19 – (1) Kuruluşlar tarafından sahte mali belge verilmesinden dolayı haksız ödeme yapıldığının TÜBİTAK tarafından tespiti halinde kuruluşa yapılan ödemeler, kuruluştan 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesinde belirtilen  gecikme zammı oranında faiz uygulanarak tahsil edilir.

    (2) Kuruluşa yukarıda belirtilen hususların dışında fazla ödemenin yapılması durumunda;

    a) Fazla ödenen tutar, kuruluşun TÜBİTAK’tan herhangi bir alacağından faizsiz olarak mahsup edilir,  varsa kalan tutar TÜBİTAK tarafından kuruluşa  bildirilmesini müteakiben  bir  ay içerisinde, TÜBİTAK’a iade edilir.

    b) Kuruluşun TÜBİTAK’tan herhangi bir alacağının olmaması halinde, fazla ödenen tutar TÜBİTAK tarafından kuruluşa bildirilmesini müteakiben bir ay içerisinde, TÜBİTAK’a iade edilir.

    c) Fazla ödenen veya mahsuplaşma sonrasında kalan tutarın bir ay içerisinde TÜBİTAK’a iade edilmemesi durumunda, yapılan fazla ödeme, 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesinde belirtilen gecikme zammı oranında faiz uygulanarak tahsil edilir.

    (3) Mali müşavirin yanıltıcı bilgi vermesinden dolayı kuruluşa yapılan haksız ve fazla ödemenin TÜBİTAK tarafından anlaşılması halinde, söz konusu desteğin  geri alınması sürecinde mali müşavir kuruluşlarla birlikte müştereken ve müteselsilen sorumludur.”

    MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

    MADDE 20 – (1) Bu Yönetmelik kapsamında yürütülen destek programlarında belirtilen süreçlerde görev alan hakem, panelist, rehber (mentor), izleyici ve diğer gerçek ve tüzel kişilerin ücretleri ve karşılanacak giderleri TÜBİTAK tarafından belirlenir ve ödenir. Mali müşavir ücretleri ilgili programın uygulama esaslarında aksi belirtilmedikçe kuruluşlarca karşılanır.

    MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

     

    “d) Mali müşavir; kanunen kendisine verilen sorumluluklar çerçevesinde, programlar kapsamında desteklenen projelere ilişkin harcamaların ve gider belgelerinin mali mevzuata uygunluğundan, maliyet hesaplarının doğruluğundan,”

     

    MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

    MADDE 23 – (1) Bu Yönetmelik kapsamında yürütülen destek programlarının teknik, mali ve idari kurallarını ve süreçlere ilişkin bilgileri içeren uygulama esasları, her bir destek programı için hazırlanır ve Yönetim Kurulu onayı ile yürürlüğe girer.

    (2) Bu Yönetmelik kapsamında yürütülen destek programlarına başvuru yapan kuruluşların hukuki durumları dikkate alınarak sadece mali kuralların yer aldığı mali esaslar oluşturulabilir ve Yönetim Kurulu onayı ile yürürlüğe girer. Bu durumda destek programlarının uygulama esaslarında mali hususlarla ilgili ayrıca düzenleme yapılmaz.”

    MADDE 9 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

    MADDE 10 – Bu Yönetmelik hükümlerini Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Başkanı yürütür.

     

    Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete’nin
    Tarihi Sayısı
    16/1/2007 26405
    Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete’nin
    Tarihi Sayısı
    2/2/2013 28547

     


    Kaynak: İSMMMO, Resmi Gazete
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikDoktorlar ameliyat dışındaki hastane masraflarını S.Meslek makbuzuna ekleyecek midir?
    Sonraki İçerikAltın cinsinden rezerv varlıkları %11,5 artarak 43,6 milyar ABD doları oldu

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz