Ana Sayfa Muhasebe Bireysel emeklilik sisteminde kesilen stopajlar yıllık gelir vergisi beyannamesinde indirim konusu yapılır...

    Bireysel emeklilik sisteminde kesilen stopajlar yıllık gelir vergisi beyannamesinde indirim konusu yapılır mı?

    582
    0

    Tek işverenden yıllık 650.000 TL kümülatif vergi matrahı olan çalışan ayrıca başka bir işyerinden de yıllık 20.000 TL huzur hakkı alıyor. Ücret gelir vergisi beyannamesine dahil edeceği rakam nedir? 

    Her iki ücret de birleştirilerek yıllık beyanname verilir. Hesaplanan vergiden kesilen vergiler mahsup edilir. (Huzur hakkı gvk 61.maddeye göre ücrettir.)

    Serbest meslek kazanç erbabının gelir vergisi beyannamesini beyan ederken serbest meslek erbabı 5 yıl önce BES sistemine dahil olup prim ödemiş 2020 yılında serbest meslek erbabı BES’den parasını alarak çıkıyor. Bu çıkış esnasında sigorta şirketi tarafından stopaj kesintisi yapılıyor. Şimdi 2020 yılı gelir vergisi beyannamesini yaparken sigorta şirketi tarafından kesilen stopajı kesintiler listesine dahil edecek miyiz?

    Bireysel emeklilik sisteminden elde edilen gelirlerin vergilendirilmesindeki stopaj yoluyla vergileme esastır. Yani söz konusu gelirlerin vergilendirilmesi, sadece stopaj yoluyla yapılmaktadır. 

    Stopajı’nda indirimi söz konusu değildir. Bu gelirler için herhangi bir şekilde beyanname verilmesi söz konusu değildir. Stopaj nihai vergidir. Listede gözükmesinin önemi yok. Beyan edilmeyen iş yerine ilişkin stopaj beyannamede belirtilmez.


    Kaynak: ismmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    07

    Önceki İçerikRusya’dan aldığımız hizmet faturası için KDV2 beyanında bulunmalı mıyız?
    Sonraki İçerikPerakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapıldı 16.03.2021

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz