Ana Sayfa Çalışma Hayatı Birden fazla SGK dosyası olan firmaların BES sistemine dâhil olmaları nasıl hesaplanmaktadır?

Birden fazla SGK dosyası olan firmaların BES sistemine dâhil olmaları nasıl hesaplanmaktadır?

636
0

Limited şirketimizde 4 kişi çalışırken 2019-Aralık ayında 5 kişi oldu biri emekli ve yaşı 55. BES kesintisi yine de yapılmalı mıdır?

Bes 45 yaş altındaki tüm kamu ve özel sektör çalışanlarını kapsar. 45 yaş üstü ve Yabancı uyruklu çalışanlar sisteme dâhil edilmeyecektir.

 

2020 yılında BES sistemine giren firmaların tespitinde 2019 Kasım ayı aylık prim ve hizmet belgesine bakılacak ve 5 ve üzeri çalışanı olan firma BES sistemine dâhil olacak bilgisini almıştık. Bu 5 kişinin hesabında şubeler ayrı ayrı mı değerlenir yoksa birlikte mi?

BES hesaplaması APHB SGK dosya bazında çalışan işçi sayısı dikkate alınarak hesaplama yapılmaktadır. Çalışanların otomatik katılıma dâhil olma şartlarını taşıyıp taşımadıklarına bakılmaksızın (45 yaş altı/ üstü çalışan sayısı, yerli/yabancı/yurtdışında çalışan, şubelerdeki ve/veya birden fazla işyeri noktasında çalışan ayrımı yapılmaksızın) Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğine göre SGK’ya yapılan bildirime göre işverene bağlı olarak çalışan sayısı hesabı yapılır. Taşeron bir firma çalışanının, bordro işlemleri ilgili taşeron işveren tarafından yapılıyorsa taşeron firmanın çalışan sayısı hesabında, bordro işlemleri asıl işveren tarafından yapılıyorsa, asıl işverenin çalışan sayısının hesabında dikkate alınır. Çalışan sayısı tespit edilirken, kapsama alınma tarihinde en güncel SGK verisi göz önünde bulundurulur

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikİşveren veya işçinin haklı nedenle fesih hakkını kullanma süresi nedir?
Sonraki İçerikYabancı taşıtların Türkiye’ye girerken giriş karnesi alabilmesi için gerekli olan belgeler nelerdir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz