Ana Sayfa Çalışma Hayatı Bir işyerinde 4a sigortalı olarak çalışan bir şirket ortağı kısa çalışma ödeneği...

    Bir işyerinde 4a sigortalı olarak çalışan bir şirket ortağı kısa çalışma ödeneği alabilir mi?

    Yabancı işçiler Kısa çalışma ödeneğinden yararlanır mı?

    916
    0

    Gerçek kişi vergi mükellefi başka bir firmada 4/a sigortalısı olarak çalıştığı için 4/b kapsamı dışındadır. Çalıştığı firma kçö dönemine girmiştir. Mükellef kçö döneminde 4/b bağ kur kapsamına girer mi?

    Adına 4a primi bildirimi yapılmayan dönemlerde kişinin 4b sigortalılığı aktif olacaktır. 

    Şirket ortağı olmakla birlikte, 4/a kapsamında başka bir işyerinde çalışanlar işsizlik sigortasına da prim ödediklerinden, kısa çalışma uygulaması açısından da sigortalı sayılırlar. 

    Bu bağlamda, şirket ortağı olmakla birlikte başka bir işyerinde iş sözleşmeleri askıya alınan bu kişiler kçö alabilir.

    Müşterim şubede kayıtlı işçisini 19/ şubatta merkeze nakletti ve merkezde 1 gün çalıştırıp kısa çalışmaya çıkardı. Sorum 19 gün şubede görünüyor, merkez dede 1+8 gün toplam 2 gün olacaktır.

    Ancak benim bildiğim nakil giriş çıkışlarda ay toplam 30 günden bildiriliyor. Şubat bildirgesi için nasıl yapmam gerekiyor?

    Nakillerde ay toplamı otuz gündür. Kçö günlerinizi bu toplamdan düşerek bildiriniz.

    1. Kısa çalışma nedir?

    İşyerindeki çalışma sürelerinin geçici olarak azaltılması veya durdurulması hallerinde, üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır.

    2. Kısa çalışmanın amacı nedir?

    Kısa çalışma uygulamasının temel amacı istihdamın korunmasıdır. Kısa çalışma ile çalışılmayan sürelerde işçilere gelir desteği sağlanmaktadır. Aynı zamanda istihdam korunarak, deneyimli personellerin işten çıkarılmasının önüne geçilmektedir.

    4. Kısa çalışma ödeneğine hangi işverenler müracaat edebilir?

    Covid-19 sebebiyle işyerindeki haftalık çalışma sürelerini geçici olarak en az üçte bir oranında azaltan veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetini tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durduran her bir işveren kısa çalışma başvurusunda bulunabilir.

    5. Kısa çalışmadan yararlanabilmek için faaliyet ne kadar azaltılmalıdır?

    İşyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması gerekmektedir.

    6. Haftalık çalışma süresinin 1/3 oranında azaltılması ne demektir?

    4857 sayılı İş Kanununun 63’üncü maddesi uyarınca çalışma süresi haftada en çok 45 saattir. Bu bakımdan işyerinde çalışma süresinin 1/3 oranında azaltılmasından bahsedebilmek için işyerinde çalışma süresinin haftalık 30 saat veya aşağısında olması gerek

    7. İşyeri bazında kısa çalışmadan faydalanacak toplam işçi sayısında bir kısıt var mı?

    Kısa çalışma talebinin uygun bulunması hâlinde kısa çalışmaya tabi tutulan işçilerden kısa çalışma başlama tarihinden önceki 60 gün hizmet akdine tabi olanlardan, son 3 yılda 450 gün süreyle prim ödemiş olma şartını taşıyan her bir işçi kısa çalışma ödeneği almaya hak kazanır.

    8. Daha önce ekonomik sebeplerle kısa çalışmadan yararlanan bir işyeri, koronavirüs nedeni ile de kısa çalışmadan yararlanabilir mi?

    Daha önce farklı bir gerekçeyle kısa çalışmadan yararlanan işyerleri de Covid-19 kapsamında kısa çalışmadan yararlanabilirler.

    9. İş yerinin kısa çalışma yapması için asgari çalışan sayısı şartı var mı?

    Kısa çalışma uygulamasından yararlanmak için asgari çalışan sayısı şartı yoktur.

    10. İşbaşı eğitim programından faydalanan bir işveren kısa çalışmadan faydalanabilir mi?

    İşbaşı eğitim programı devam ederken yaşanan salgın nedeniyle işyerindeki faaliyetine tamamen ara vererek kısa çalışmadan yararlanma talebinde bulunan işyerlerinde işbaşı eğitim programı düzenlenmesi kurs ve programların amacına aykırılık teşkil etmekte olduğundan bu işyerleri ile düzenlenen işbaşı eğitim programına ara verilmesi gerekmektedir.  İşyerindeki faaliyete kısmen ara vererek kısa çalışmadan yararlanma talebinde bulunması durumunda ise bu kısmen ara vermenin  işbaşı eğitim programı düzenlenmesine engel teşkil edip etmediği hususu İl Müdürlüğünce değerlendirilerek karar verilmelidir. İşverenler, kısa çalışmadan yararlandıkları dönemde işbaşı eğitim programı kapsamında katılımcı talebinde bulunamamaktadır.

    11. Konkordato ilan etmiş bir işveren kısa çalışmadan faydalanabilir mi?

    İşverenliğin konkordato ilan etmesi, kısa çalışmadan yararlanmak üzere başvuruda bulunmasına engel teşkil etmemektedir.

    12. Sigorta ve vergi borcu olan bir işveren, kısa çalışma başvurusunda bulunabilir mi?

    Evet, işverenin sigorta ve vergi borcu bulunması, kısa çalışma başvurusunda bulunmasına engel teşkil etmemektedir

    13. Kısa çalışmaya başvurmak için hangi evraklar gerekmektedir?

    İşverenin; e-Devlet üzerinden gerekli alanları doldurarak başvuru yapması gerekmektedir. Ayrıca aynı sistem üzerinden kanıtlayıcı belge olarak aşağıdaki belgelerin eklenmesi yeterlidir.

    Çalışma süresinin azaltıldığını veya faaliyetin kısmen/tamamen durdurulduğunu ortaya koyan belgeler (örneğin: ücret bordroları, puantaj kayıtları, üretimin, hizmetin ve/veya ihracatın azaldığına, siparişlerin ve/veya sözleşmelerin iptal edildiğine dair vb. belgeler) ile

    Resmi makamlar tarafından faaliyeti durdurulan işyerleri kapsamında olduğuna dair diğer belgeler

    14. Bir işletmede işçi olarak çalışan bir kişi doğrudan kısa çalışma için başvuruda bulunabilir mi?

    Hayır, kısa çalışma başvuruları işverenler tarafından yapılmalıdır.

    15. İşveren birden fazla şubesi olması halinde nasıl başvuru yapmalıdır?

    İşveren, her bir şubesi için e-Devlet üzerinden ayrı ayrı başvuru yapmalıdır. İşverenin İŞKUR’a kaydı yoksa sistem üzerinden kayıt olması zorunludur.

    16. Başvuru yaptıktan sonra süreç nasıl ilerlemektedir?

    e-Devlet üzerinden yapılan başvurular uygunluk tespiti yapılabilmesi için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Grup Başkanlıklarına gönderilmektedir. İş müfettişlerince yapılacak uygunluk tespiti sonucunu işveren e-Devlet üzerinden takip edebilecektir.

    17. İŞKUR’a verilen kısa çalışma yapacak işçi listesinde değişiklik (Kişi sayısı/çalışılmayan süre artırma veya kişi değiştirme) yapmak mümkün müdür?

    İş müfettişlerince uygunluk tespiti tamamlandıktan sonra yeni işçi ve/veya çalışılmayan

    sürenin arttırılması için talepte bulunulabilmekle birlikte bu durum yeni bir başvuru olarak

    değerlendirilmektedir. Bu başvuruların en geç 31.01.2021 tarihine kadar e-Devlet üzerinden yapılması gerekmektedir. Sürecin hızlı ve doğru ilerleyebilmesi için ilk başvuru anında kişi sayısının ve haftalık çalıştırılmayacak saatin doğru belirlenmesi önem arz etmektedir.

    Ayrıca, işverenin çalışılmayan sürenin azaltılması veya işyerinin tekrar faaliyete başlama durumlarının bağlı oldukları İŞKUR birimine hızlı bir şekilde bildirmesi gerekmektedir

    18. Her işçi kısa çalışma ödeneği alacak mı?

    Koronavirüs (Covid-19) kaynaklı zorlayıcı sebep gerekçesiyle yapılan kısa çalışma başvurularında işçilerin ödenekten yararlanabilmesi için;

    • İşverenin kısa çalışma talebinin uygun bulunması (Covid-19 sebebiyle işverenlerin yaptıkları kısa çalışma başvuruları için, uygunluk tespitinin tamamlanması beklenmeksizin, işverenlerin beyanı doğrultusunda kısa çalışma ödemesi gerçekleştirilir. İşverenin hatalı bilgi ve belge vermesi nedeniyle yapılan fazla ve yersiz ödemeler, yasal faizi ile birlikte işverenden tahsil edilir.), İşçinin kısa çalışmaya tabi tutulması ve
    • Kısa çalışmanın başladığı tarih itibarıyla son 60 gün hizmet akdine tabi olması ve son 3 yılda en az 450 gün süreyle prim ödeme şartlarını taşıması gerekmektedir.

    19. İşçilerin alacağı ödenek miktarı nedir?

    Kısa çalışma ödeneği tutarı; sigortalının son 12 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %60’ı olarak belirlenir. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği tutarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %150’sini geçemez. Bu kapsamda, işçilerin çalışmadıkları günler için ödeme yapılacak olup, tamamen faaliyetin durdurulması halinde yapılan ödemeler her halükarda üst sınır olan 5.325,52 TL’yi aşamaz.

    20. Yabancı işçiler kısa çalışma ödeneği alabilir mi?

    Koronavirüs (Covid-19) kaynaklı zorlayıcı sebep gerekçesiyle yapılan kısa çalışma başvurularında, yabancı işçiler de kısa çalışmanın başladığı tarih itibarıyla işçinin son 60 gün hizmet akdine tabi olması ve son 3 yılda en az 450 gün süreyle prim ödeme şartlarını taşıması halinde kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilir.

    21. Kısa çalışma hak edilen işsizlik ödeneğinden mahsup edilir mi?

    Kısa çalışma ödeneği olarak yapılan ödemeler işsizlik ödeneği süresinden düşülmektedir. Ancak, mahsup edilip edilmeyeceğini belirlemeye Cumhurbaşkanı yetkilidir. Bununla birlikte; Covid-19 nedeni ile yapılan kısa çalışma ödemleri işsizlik ödeneği süresinden mahsup edilmemektedir.

    22. Sosyal güvenlik destek primine tabi olan çalışanlar (Emekli çalışanlar) kısa çalışmadan faydalanabilir mi?

    Emekli olup bir işyerinde sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışan işçi, kendisinden işsizlik sigortası primi kesilmediğinden kısa çalışma ödeneğinden faydalanamaz.

    23. Kısmi süreli çalışan işçiler kısa çalışma ödeneğinden faydalanabilirler mi?

    Koronavirüs (Covid-19) kaynaklı zorlayıcı sebep gerekçesiyle yapılan kısa çalışma başvurularında, kısa çalışmanın başladığı tarih itibarıyla işçinin son 60 gün hizmet akdine tabi olması ve son 3 yılda en az 450 gün süreyle prim ödeme şartlarını taşıması halinde kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilir.

     


    Kaynak: İSMMMO, İŞKUR
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikSGK’nın Yeni Zammı ve Genel Sağlık Sigortası Sistemine Toplu Bakış
    Sonraki İçerikSokağa çıkma kısıtlamasında çalışmayan personeller için prim günü ödenmeli midir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz