Ana Sayfa Muhasebe Bir işyeri açarak resim öğretmenliği yapan bir kişi serbest meslek mükellefiyeti açmalıdır

    Bir işyeri açarak resim öğretmenliği yapan bir kişi serbest meslek mükellefiyeti açmalıdır

    788
    0

    T.C.
    SİVAS VALİLİĞİ
    Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

    Sayı

    :

    67630374-120[Gelir Vergisi Kanunu Uygulamaları]-4

    31/10/2016

    Konu

    :

    Gelir Vergisi Kanunu Uygulamaları

          İlgide kayıtlı talep formunda, herhangi bir kamu kurumunda çalışmadığınız, resim öğretmeni olduğunuz, bir işyeri kiralayıp ücret karşılığı resim kursu vereceğiniz, serbest meslek kazanç defteri mi yoksa işletme defteri mi tasdik ettireceğiniz konusunda Defterdarlığımız görüşünün talep edildiği anlaşılmıştır.

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun “Serbest meslek kazancının tarifi” başlıklı 65’inci maddesinde;

     ” Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır.

    Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır.

    …” hükmüne yer verilmiştir.

    Aynı Kanunun 66’ncı maddesinde ise, serbest meslek faaliyetini mutad meslek halinde ifa edenlerin serbest meslek erbabı olduğu, serbest meslek faaliyetinin yanında meslekten başka bir iş veya görev ile devamlı olarak uğraşılmasının bu vasfı değiştirmeyeceği hükmüne yer verilmiştir.

    Öte yandan, serbest meslek faaliyetinde ana unsur, faaliyetin sermayeden çok kişisel çalışmaya, ilmi ya da mesleki bilgiye dayanmasıdır. Bu kapsamda, ticari bir organizasyon ve sermaye unsuru hakim olmaksızın, şahsi mesai veya mesleki bilgiye dayanarak kendi nam ve hesabınıza ücret karşılığı yapacağınız resim öğretmenliği faaliyeti, serbest meslek faaliyeti olarak değerlendirilmektedir.

    Bu itibarla, şahsi mesaiye ve mesleki bilgiye dayanarak bir işverene bağlı olmaksızın bir işyeri açarak ücret karşılığı yapacağınız resim öğretmenliği faaliyeti serbest meslek faaliyeti kapsamında olup, elde edeceğiniz kazanç dolayısıyla 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 210’uncu maddesi hükümlerine göre serbest meslek kazanç defteri tutmanız ve aynı Kanunun 236’ncı maddesi uyarınca iki nüsha serbest meslek makbuzu düzenleyerek bir nüshasını müşteriye vermeniz gerekmektedir.


    Kaynak: GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikBilanço usulüne tabi olan mükellefler defter beyan sisteminde kayıtlarını tutabilir mi?
    Sonraki İçerikMal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar Yayınlandı 30.01.2021

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz