Ana Sayfa Vergi Bir işverenin birden fazla sigorta dosyasında çalışan kişiye AGİ nasıl ödenir?

    Bir işverenin birden fazla sigorta dosyasında çalışan kişiye AGİ nasıl ödenir?

    AGİ

    494
    0

    Aynı işverenin farklı şantiyelerinde çalışan işçiler için agi kontrolü yapıyoruz. 

    Bekar işçinin 2021 asgari geçim indirimi 268,31 TL olması gerektiğinden, fazla çalışması olan şantiyede bu bedelin tamamını alabiliyorsa diğer şantiye çalışmasında agi hesaplatmıyoruz. Böylece aynı ayda tek agi alabiliyor ve bekar sınırını aşmamış oluyoruz. Yaptığımız uygulama doğru mudur?

    Maliye Bakanlığının bu konudaki açıklamasına göre; aynı zamanda birden fazla işverene bağlı olarak ücret karşılığı çalışan işçinin asgari geçim indiriminin hesaplanması ve ödenmesi işlemlerinin işçinin en yüksek ücret aldığı işveren / işyeri tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir. 

    Yani bu durumdaki işçi her işyerinden ayrı ayrı asgari geçim indirimi alamaz. 

    Zaten bir işçiye ödenecek aylık asgari geçim indirimi işçinin medeni / ailevi durumuna göre Aylık Asgari Geçim İndirimi Tutarları sayfasında belirtilen tutarlardan yüksek olamaz.


    ARGE firmasında gelir vergisi indirimimiz %100 dür. Ancak son mevzuata göre agi hesaplanması söz konusudur. 012 tamamı 0,00 017 de zaten vergi kesintisi 0,00’dır. AGİ girersem iade oluyor. Hiç yazmazsam sgk bildiriminde agi var uyarısı geliyor. Nasıl bir yol izlemeliyim? 

    Ücret bordrosunda hesaplanan GV yok ise; AGİ de uygulanmaz.

    30 günden az çalışan personellerin Asgari geçim indirimi nasıl hesaplanır?

    2021 Ocak ayında işe başlayan ve 15 gün çalışması bulunan kişinin asgari geçim indirimi bordro hesaplandığında (Luca) tam çıkıyor. Bununla ilgili bir uygulama mevzuat vs. var mıdır? Aynı şekilde Ay içinde 10-15 gün çalışan personelin agisi de tam mı verilmelidir?

    Ayda 30 günden az çalışanlarla ilgi asgari geçim indirimi hesabı da aslında gayet basittir. 

    Bunlar için de normal 30 gün çalışıyormuş gibi aylık ödenmesi gereken asgari geçim indirimi hesabı yapılacaktır. 

    Ancak çalışanın aylık ücreti ne olursa olsun asgari geçim indirimi, o yılın ocak ayında geçerli brüt asgari ücret esas alınarak hesaplanacağından ve çalışana ödenen asgari geçim indirimi de asgari ücretliden aylık kesilmesi gereken gelir vergisinden yüksek olamayacağından, kendisine o ayki çalışma gün sayısına göre asgari ücretten kesilmesi gereken gelir vergisi tutarını aşmayacak miktarda asgari geçim indirimi ödenecektir. 

    Bu husus, Asgari Geçim İndirimi uygulamasıyla 265 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin 5 inci bölümünde; ücretlinin faydalanacağı azami indirim tutarının elde ettiği ücret geliri üzerinden hesaplanan gelir vergisi ile sınırlı olduğu şeklinde açıklanmıştır.

    Boşanma davası sürerken eş durumunda agi kime verilir?

    Kadının çalışması ve mahkemenin çocukları ona vermesi halinde; kadın çocuklar için Agi den yararlanır.

     

     

     


    Kaynak: İsmmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikTam kapanma bugün başlıyor 29 Nisan 2021
    Sonraki İçerikİş yerinin yasal adresleri dışındaki yerlere ait giderler işletme kayıtlarına alınabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz