Ana Sayfa Vergi Bilgisayar bedelinin gider kaydı ve KDV indirimi

    Bilgisayar bedelinin gider kaydı ve KDV indirimi

    Serbest meslek faaliyetinizin icrasında kullanmak üzere satın aldığınız taşınabilir bilgisayara ilişkin amortisman tutarının, Gelir Vergisi Kanununa göre kazancın tespitinde indiriminin kabul edilmesi nedeniyle, bu taşınabilir bilgisayara ilişkin yüklenilen KDV'nin indirim konusu yapılması mümkündür.

    2023
    0

    T.C.
    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
    Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı
    Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü

    Sayı

    :

    76464994-130[KDV.2018.320]-E.74852

    20.04.2020

    Konu

    :

    Bilgisayar bedelinin gider kaydı ve KDV indirimi.

    İlgide kayıtlı özelge talep formunun incelenmesinden, Harita-Kadastro mühendisliği faaliyetiniz çerçevesinde arazi işlemlerinde kullanmak üzere almış olduğunuz taşınabilir bilgisayar bedelini gider olarak yazıp yazamayacağınız ile ödediğiniz KDV’yi indirim konusu yapıp yapamayacağınız konusunda Başkanlığımızdan görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

    GELİR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN:

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 65 inci maddesinde; “Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır.

    Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır…” hükmü yer almıştır.

    Aynı Kanunun 67 nci maddesinde; “Serbest meslek kazancı bir hesap dönemi içinde serbest meslek faaliyeti karşılığı olarak tahsil edilen para ve ayınlar ve diğer suretlerle sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerden bu faaliyet dolayısıyla yapılan giderler indirildikten sonra kalan farktır.”hükmüne yer verilmiştir.

    Anılan Kanunun 68 inci maddesinin birinci fıkrasının (4) numaralı bendinde, mesleki faaliyette kullanılan tesisat ve demirbaş eşya için Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre ayrılan amortismanların (amortismana tabi iktisadi kıymetlerin elden çıkarılması halinde aynı Kanunun 328 inci maddesine göre hesaplanacak zararlar dahil) serbest meslek kazancının tespitinde hasılattan indirileceği hükme bağlanmıştır.

    Bu hükümlere göre; serbest meslek faaliyetinin ehemmiyet ve genişliği ile mütenasip olan ve işte kullanılan envantere kayıtlı taşınabilir bilgisayar için ayrılan amortismanların serbest meslek kazancının tespitinde hasılattan indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.

    KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN

    3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun;

    -1/1 inci maddesinde, Türkiye’de yapılan ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesindeki teslim ve hizmetlerin KDV’ye tabi olduğu,

    -29/1-a maddesinde, mükelleflerin, faaliyetlerine ilişkin olarak kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen KDV’yi, yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan KDV’den indirebilecekleri,

    -30/1-d maddesinde, mükelleflerin, Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarına göre kazancın tespitinde indirimi kabul edilmeyen giderler dolayısıyla ödenen KDV’yi, vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan KDV’den indiremeyecekleri

    hükme bağlanmıştır.

    Buna göre, serbest meslek faaliyetinizin icrasında kullanmak üzere satın aldığınız taşınabilir bilgisayara ilişkin amortisman tutarının, Gelir Vergisi Kanununa göre kazancın tespitinde indiriminin kabul edilmesi nedeniyle, bu taşınabilir bilgisayara ilişkin yüklenilen KDV’nin indirim konusu yapılması mümkündür.

     


    Kaynak: GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikYoutube kanalından elde edilen reklam gelirinin vergilendirilmesi
    Sonraki İçerikÖzel teknede çalışan personeller için dosyası açtırılmalı mıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz