Ana Sayfa Muhasebe Bilanço Usulüne tabi vergi mükellefleri Gelir Geçici Vergi ödemeleri için kayıtlarına tahakkuk işlemi yaparlar...

    Bilanço Usulüne tabi vergi mükellefleri Gelir Geçici Vergi ödemeleri için kayıtlarına tahakkuk işlemi yaparlar mı?

    292
    0

    Bilanço Usulüne tabi vergi mükellefleri Gelir Geçici Vergi ödemeleri için kayıtlarına tahakkuk işlemi yaparlar mı?

    Gelir Vergisi mükellefleri geçici vergi, yıllık gelir vergisi tahakkuku yapmazlar Ödenen vergiler şahsi vergidir firma kayıtlarında yer almaz.


    7338 Sayılı “VERGİ USUL KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN” 26/10/2021 Tarih ve 31640 Sayılı Resmî Gazetede yayımlanmıştır.

    2022 TAKVİM YILINDAN İTİBAREN DÖRDÜNCÜ DÖNEM GEÇİCİ VERGİ BEYANNAMESİ VERİLMEYECEKTİR.

    GVK’nin mükerrer 120’nci maddesinde yapılan değişiklikle, cari vergilendirme döneminin ilk dokuz ayı, üçer aylık dönemler itibariyle geçici vergi dönemleri olarak belirlenmektedir. 

    Buna göre, cari vergilendirme dönemi içerisindeki üç, altı ve dokuz aylık periyodlar üçer aylık dönemler itibariyle geçici vergi dönemleri kabul edilmektedir. 

    İlgili takvim yılı veya hesap döneminin son üç aylık dönemi (Dördüncü dönem) ise geçici vergi dönemi kapsamında sayılmayacak, madde kapsamındaki mükellefler tarafından bu dönem için geçici vergi beyannamesi verilmeyecektir. 

    Buna göre geçici vergi dönemleri 01.01.2022 tarihinden itibaren aşağıdaki gibi olacaktır: 

    Birinci dönem: Ocak- Şubat- Mart 

    İkinci dönem: Nisan- Mayıs- Haziran 

    Üçüncü dönem: Temmuz- Ağustos – Eylül 

    Dördüncü dönem Kaldırıldı 2021 Yılı 4. Dönem Geçici Vergi Beyannamesi son olarak Şubat/2022’de verildi (7338 SK Md.9).


    Kaynak: GİB Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerike-Fatura İptali İçin Alternatif Yöntemlerden Bazıları
    Sonraki İçerikGezici köpek eğitmenliği faaliyetinin vergilendirilmesi

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz