Ana Sayfa Vergi Bilanço usulüne tabi işyerimi aralık ayında kapatıp, ocak ayında tekrar açarsam işletme...

    Bilanço usulüne tabi işyerimi aralık ayında kapatıp, ocak ayında tekrar açarsam işletme defteri ile başlayabilir miyim?

    Söz konusu işyerinde 1.1.2017 tarihinden itibaren söz konusu faaliyet kapsamında işe devam eden eşinizin faaliyetini sonlandırıp, şahsınızın işe başlaması bilanço esasında defter tutma mükellefiyetini ortadan kaldırmayacaktır. Bu nedenle söz konusu iş nedeniyle mükellefiyet sınıflandırılmasının faaliyette bulunduğunuz yıllarda yapılmış olması nedeniyle, 2018 yılında aynı faaliyete tekrar başlamanız sebebiyle bilanço esasına göre defter tutmanız gerekmektedir.

    654
    0

    T.C.GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI;
    Denizli Vergi Dairesi Başkanlığı
    MÜKELLEF HİZMETLERİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

    Sayı

    :

    95133703-105-E.46502

    11.06.2018

    Konu

    :

    Yeniden işe başlanılması halinde hangi usule göre defter tutulacağı.

     

    İlgide kayıtlı özelge talep formunun incelenmesinden; bilanço hesabı esasına göre defter tutulan “Fason Tekstil ve Kumaş Ürünleri Baskı Hizmeti” faaliyetinizi 31.12.2016 tarihi itibariyle sonlandırdığınız ve 1.1.2017 tarihi itibariyle eşiniz üzerine devrettiğiniz, eşiniz ile olan anlaşmazlıklar nedeni ile 08.01.2018 tarihi itibariyle aynı faaliyet kolundan tekrar işe başladığınızdan bahisle, 2018 yılı hesap dönemi için hangi defteri tutmanız gerektiği hususunda Başkanlığımızdan görüş talep ettiğiniz anlaşılmaktadır.

    213 sayılı Vergi Usul Kanununun 161 inci maddesinde, “Vergiye tabi olmayı gerektiren muamelelerin tamamen durdurulması ve sona ermesi işi bırakmayı ifade eder. İşlerin herhangi bir sebep yüzünden geçici bir süre için durdurulması işi bırakma sayılmaz.” hükmü yer almaktadır.

    Diğer taraftan, mezkûr Kanunun işe başlamayı bildirme başlıklı 153 üncü maddesinde, işe başlayan mükelleflerin durumu vergi dairesine bildirme mecburiyetinde oldukları, 178 inci maddenin son fıkrasında ise, yeniden işe başlayan tüccarların yıllık iş hacimlerine göre sınıflandırılıncaya kadar II nci sınıf tüccar olarak kabul edileceği hükme bağlanmıştır.

    31.12.2016 tarihinde bilanço usulünde defter tutmakta iken,  “Fason Tekstil ve Kumaş Ürünleri Baskı Hizmeti” faaliyetinizi sonlandırıp, 1.1.2017 tarihinden itibaren aynı işe, aynı işyerinde eşinizin başlaması, 2018 yılında eşinizin işi terk ederek, aynı işyerinde sizin tekrar aynı faaliyet kolundan işe başlamanız yeniden işe başlama olarak düşünülmemelidir.

    Söz konusu işyerinde 1.1.2017 tarihinden itibaren söz konusu faaliyet kapsamında işe devam eden eşinizin faaliyetini sonlandırıp, şahsınızın işe başlaması bilanço esasında defter tutma mükellefiyetini ortadan kaldırmayacaktır.

    Bu nedenle söz konusu iş nedeniyle mükellefiyet sınıflandırılmasının faaliyette bulunduğunuz yıllarda yapılmış olması nedeniyle, 2018 yılında aynı faaliyete tekrar başlamanız sebebiyle bilanço esasına göre defter tutmanız gerekmektedir.

     


    Kaynak: GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikTarımsal girdi fiyat endeksi 2020 yılı Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %12,64 arttı
    Sonraki İçerikYolcu taşımacılık hizmetlerinde uygulanacak KDV oranı nedir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz