Ana Sayfa TTK Bilanço usulünden limited şirkete nevi değişikliğinde yapılması gereken işlemler nedir?

    Bilanço usulünden limited şirkete nevi değişikliğinde yapılması gereken işlemler nedir?

    753
    0

    Bilanço usulünden limited şirkete nevi değişikliğinde yapılması gereken işlemler nedir?

    Aşağıdaki linkte bulunan Makaleyi ve İTO Sitesindeki açıklamaları inceleyiniz.

    http://www.trustymm.com/diger-makaleler/131-sahis-isletmelerinin-limited-sirkete-donusturulmesi

    https://www.ito.org.tr/tr/hizmetler/ticaret-sicili-islemleri/tescil-islemleri/nevi-tur-degisikligi


    İTO Tür değişikliği

    Şahıs Bilanço firmasından Ltd veya A.Ş.’ye dönüşüm

    Mersis’ten başvuru yapılarak talep nosu alınmalı ve randevusuz olarak bölge temsilciliğine başvuru yapılmalıdır.

    Gerçek Kişi Ticari işletmeler ; Ticaret Sicil Yönetmeliğinin 134. maddesinin 8 ve 9. fıkraları  ve Türk Ticaret Kanununun 182 ila 193 üncü maddelerine göre tür değiştirmek suretiyle Anonim veya Limited Şirkete dönüşebilecektir.

    1-) Dilekçe

    Bağlı olacağı vergi dairesi belirtilmeli, yetkili tarafından veya vekaleten imzalanmalı vekaletin aslı veya onaylı sureti eklenmelidir.

    2-) Mersis’ten hazırlanmış ana sözleşme ortaklar tarafından imzalanacaksa, ortaklar randevu saatinde ilgili birimde hazır bulunmalıdır. Sözleşme vekaleten imzalanacaksa, ıslak imzalı vekaletnamenin ibrazı halinde ortakların Müdürlüğe gelmelerine gerek yoktur, vekalet verilen kişinin gelmesi yeterlidir.

    3-) Ortaklar dışında yetkili bulunması halinde, yetkili randevu saatinde ilgili birimde hazır bulunmalıdır. Şirket ünvanı altında imza beyanı huzurda düzenlenecektir.

    4-) Tür değiştiren  Ticari işletmenin malvarlığı unsurlarının değerinin  ve işletmenin özvarlığının tesbitine  ilişkin YMM veya SMM raporu ve YMM / SMMM faaliyet belgesi

    5-) Tür değiştiren işletmeye sürekli özgülenmiş Tapu, Gemi ve Fikri mülkiyet sicilleri ile benzeri sicillerde kayıtlı bulunan mal ve hakların listesi ve değerinin tespitinin yer aldığı YMM veya SMM raporu ve YMM / SMM faaliyet belgesi.  Raporda özel sicile bildirilecek malların Tür değiştiren işletmeye sürekli özgülenmiş olduğu AÇIKÇA belirtilmelidir. (1 asıl bildirim yapılacak merci sayısı kadar fotokopi eklenmelidir.)

    6-) Bildirimi yapılacak unsurlar ile ilgili olarak;   Tapu, Gemi ve Fikri mülkiyet sicilleri ile benzeri sicillerde kayıtlı bulunan mal ve hakların listesi, bunların kayıtlı bulunduğu siciller ile söz konusu mal ve hakların ilgili sicillerdeki kayıtlarına ilişkin bilgileri içeren beyan ( 1 asıl olmak üzere bildirim yapılacak merci sayısı kadar fotokopi eklenmelidir )

    7-) Söz konusu özel sicillere bildirim yapılması gereken mal ve hakların bulunmaması halinde ; bu hususların olmadığını içerir beyan ibraz edilmelidir.

    😎 Sermayenin on binde dördünün Rekabet Kurumu payının Oda veznesine yatırılması gerekmektedir.

    9-) Yabancı ortak var ise 1 nüsha Kuruluş bildirim formu

    İlgili yerler doldurularak yetkili tarafından imzalanmalıdır.

    10-) İşletmeye dönüşüm TÜR DEĞİŞTİRME PLANI

    11-) İşletmeye dönüşüm TÜR DEĞİŞTİRME RAPORU

    12-) Firmanın şirket merkezinin bulunduğu müdürlüğümüzde veya başka Ticaret Sicil Müdürlüğünde kayıtlı şubesi veya şubeleri bulunması halinde ekli Şube bilgi beyanı  imza edilerek evrak ekinde verilmesi,

    Not: Şube / şubelerin bulunmaması halinde bulunmadığına ilişkin imzalı beyan verilmesi gerekmektedir.

    Not: Tür değişikliği ile birlikte sermaye artırımı var ise, sermaye artırımına ilişkin belgeler eklenmelidir.

    Anasözleşme Örnekleri:

    1-) Gerçek Kişi (Şahıs Firması) Ticari İşletmenin Anonim Şirket Türüne Dönüştürülmesi Ne Esas Sözleşmenin “Kuruluş İle Sermaye Ve Pay Senetlerinin Türü” Başlıklı Maddelerine İlişkin Örnek

    2-) Gerçek Kişi (Şahıs Firması) Ticari İşletmenin Limited Şirket Türüne Dönüştürülmesi Ne Esas Sözleşmenin “Kuruluş İle Sermaye Ve Pay Senetlerinin Türü” Başlıklı Maddelerine İlişkin Örnek



    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikTazminat ödemek için çıkışı yapılan kişinin tekrar işe girişi yapılırsa yıllık ücretli izin süresi neye göre hesaplanır?
    Sonraki İçerikMali Müşavirler isteğe bağlı tam KDV tevkifatı uygulamasından yararlanabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz