Ana Sayfa Vergi Beyana tabi olmayan gelirden kesilen stopajın iadesini alabilir miyiz?

    Beyana tabi olmayan gelirden kesilen stopajın iadesini alabilir miyiz?

    2020 Yılında elde edilen kar payının yarısı 49.000 TL’nin altında olan ve başka beyana tabi geliri olmayan kişi gelir vergisi beyannamesi vermeyecektir.

    562
    0

    89.000,00 TL brüt MSİ geliri var. Kar dağıtımından dolayı 13.350,00 TL stopaj ödenmiş. 1/2 si 49.000,00 TL sınırı aşmadığı için beyana tabi olmayacak. Ödenen stopajın durumu ne olacak. İade alabilir miyiz?

    Beyana tabi olmayan gelir için iade olmaz. Beyanname vereme durumu olsaydı iade talep edilebilirdi.

    2020 Yılında ortak olunan şirketten elde edilen Brüt 90.000 TL’lik Kar payı üzerinden kaynakta ödenen 13.500 TL stopaj, kar payının yarısı olan 45.000 TL’nin 2020 Yılı beyan sınırı olan 49.000 TL’nin altında olması nedeniyle iade alınması mümkün değildir. 

    Karşılaştırma için brüt kar payı 100.000 TL ve beyana tabi kar payı 50.000 TL olan ve başkaca beyana tabi geliri olmayan gerçek kişi yaklaşık olarak 6.030 TL gelir vergisi iadesi alabilecekti.

    Hasılat esaslı kazanç üzerinden vergilendirilen bilanço esasına göre defteri olan gerçek kişi (otobüs işletmesi hasılatın %1,5 göre işlem yapılıyor) bilanço nasıl gönderilecek nasıl oluşturulmalıdır?

    Bilançoda özel bir işlem yapılmayacak normal bilanço ve gelir tablosu hazırlanacak yıllık beyannamede ilgili alanlar doldurularak beyanname verilecektir. 

    Yıllık beyannamede vergi bildirimi alanındaki hasılat esaslı kazanç kısmı doldurulur.


    Kaynak: İsmmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir.Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikYurt dışından aldığımız işçilik faturasında KDV2 hesaplamalı mıyız?
    Sonraki İçerikSerbest meslek mensupları sağlık ve eğitim harcamalarını gider olarak kullanabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz