Ana Sayfa Dünya Belçika ekonomisinin 2021 yılında beklentilerin üzerinde, %5,5 büyümesi öngörülüyor

    Belçika ekonomisinin 2021 yılında beklentilerin üzerinde, %5,5 büyümesi öngörülüyor

    402
    0

    Belçika Merkez Bankası tarafından hazırlanan ekonomik tahminler raporuna göre, Belçika ekonomisinin 2021 yılında beklentilerin üzerinde, %5,5 büyümesi öngörülmektedir. Merkez Bankası tarafından son iki çeyrekte Avro Bölgesi ortalamasının üzerinde gerçekleşen büyümenin yaz aylarında daha da hızlanması ve pandemi öncesi seviyesine 2021 yılı sonunda dönmesi beklenmektedir.

    2020 yılındaki kayıplarının büyük bölümünü halihazırda telafi eden özel yatırımların önümüzdeki dönemde büyümeyi desteklemeye devam edeceği tahmin edilmektedir. Artan sağlık harcamaları nedeniyle kamu harcamalarında, Hükümetin kurtarma planı çerçevesinde ise kamu yatırımlarında 2021  yılında güçlü büyüme görülmesi beklenmektedir.

    Dış talepteki güçlü artış ile ihracatta toparlanma ilk çeyrekte ithalata göre daha hızlı olmuştur. Ancak iç talepte beklenen güçlü büyüme ile ithalat artışının hız kazanması beklenmektedir. Genel olarak Belçikalı turistlerin yurtdışında Belçika’ya gelen turistlere göre daha fazla harcaması nedeniyle, küresel turizmin toparlanmasının da Belçika’nın net ihracatını kısıtlayacağı tahmin edilmektedir.

    2020 yılında özellikle pandemi kaynaklı zorunlu tasarrufların etkisiyle tasarruf oranı %21,7 seviyesine yükselmiştir. Önlemlerin hafiflemesiyle ekonomik faaliyetler yeniden mümkün hale geldikçe, birikmiş tasarruflar “intikam harcamaları” için kullanmasa bile, özel tüketimin büyümenin motoru olacağı öngörülmektedir. Pandeminin işgücü piyasası üzerindeki etkisi sınırlı kalmaya devam etmektedir, ancak destek tedbirleri sona erdiğinde bir miktar daha işgücü kaybı beklenmektedir.

    Ekonomilerin yeniden açılması ve arz kısıtlarının girdi fiyatları, nakliye maliyetleri ve emtialar üzerinde baskı oluşturmasıyla birlikte, enerji dışı endüstriyel mallar için enflasyonun artacağı tahmin edilmektedir. İşletmelerin COVID-19 kaynaklı kapanma sırasında maruz kaldıkları bazı kayıpların yanı sıra açık oldukları dönemde sağlık kuralları çerçevesinde yapılan ek maliyetler nedeniyle hizmet enflasyonu için “yeniden açılış enflasyonu” şeklinde benzer bir yükseliş eğilimi beklenmektedir. Sonuç olarak, 2020 yılında %0,4 seviyesindeki enflasyonun 2021 yılında %2,2‘ye, çekirdek enflasyonun ise yıl sonuna kadar yaklaşık %1,6’ya yükselmesi beklenmektedir.

    Bütçe açığının önümüzdeki dönemde kademeli olarak düşmesi ve 2020 yılında %9,4 seviyesine yükselen bütçe açığının GSYİH’ya oranının 2023 yılında %4,5’e gerilemesi beklenmektedir.

    Raporda, aşı kampanyalarının hızlanmasının COVID-19 için etkili bir tıbbi çözümün artık daha ulaşılabilir olduğunu gösterdiği belirtilmekte ancak, önlemlerin kademeli olarak gevşetilmekte olması ve ekonominin tamamen yeniden açılmasına yönelik adımların açıklanmasına karşın vaka sayılarının seyri ile aşı uygulanmasının hızı ve etkinliğine bağlı olarak risklerin devam ettiği belirtilmektedir.


    Kaynak: T.C. Ticaret Bakanlığı
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİstifa fesih yasağı kapsamında mıdır?
    Sonraki İçerikATO Başkanı Gürsel Baran: Uzun tatillerde üretim çarkları ve ticaret kesintiye uğruyor, ihracat yavaşlıyor

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz