Ana Sayfa Mevzuat Bedelsiz ihracat için ihracatçılar birliğine üye olmak zorunda mıyım?

Bedelsiz ihracat için ihracatçılar birliğine üye olmak zorunda mıyım?

568
0
İhracatçı Birlikleri, ihracatçılar arasında birlik ve dayanışmayı sağlamak, üyelerinin menfaatlerini korumak ve gelişmelerini sağlamak, üyelerinin sorunlarının çözümüne yardımcı olmak, onları temsil etmek gibi amaçlarla kurulmuş tüzel kişiliklerdir. İhraç edeceğiniz ürünle ilgili ihracatçı birliğine üye olmanız gereklidir. İhracatçı birlikleri Türkiye İhracat Meclisi çatısı altında toplanmış durumdadırlar.
İhracatçı birlikleri hakkında daha detaylı bilgi edinmek, iştigal ettiğiniz sektöre göre hangi birliğe üye olmanız gerektiğini belirlemek, ihracatçı birliklerinin iletişim bilgilerine ulaşmak ve üyelik için neler gerektiğine dair bilgi almak için Türkiye İhracatçılar Meclisi’ne veya Ticaret Bakanlığı’na başvurabilirsiniz.
İhracatçı birliklerine üye olurken giriş aidatı ve daha sonra yıllık olarak aidat ödemesi yaparsınız. Bunun yanı sıra, düzenleyeceğiniz her bir ihracat beyannamesi için bir nispi aidat ödersiniz. Nispi aidat bedeli, ihraç ettiğiniz ürünün FOB bedelinin en fazla binde birine kadar belirlenen oranda tahsil edilir.
Bu konuda daha detaylı bilgi almak için bulunduğunuz yerdeki İhracatçı Birliği’nden bilgi alabilirsiniz.
Esasen, ihracat yapmak için ihracatçı birliğine üye olmanız gereklidir. Ancak, bazı malların çıkışında ihracatçı birliğine üye olup olmadığınıza bakılmaz. Başka bir ifadeyle, sınırlı da olsa, belirli malların yurt dışına çıkışında ihracatçı birliğine üye olmak zorunluluğu yoktur.
Yurtdışına hediye ya da tanıtım amaçlı gönderdiğiniz eşyanın çıkışında; ülkemizi ziyaret eden turistlerin yanlarında götürdükleri eşyanın çıkışında; bedelsiz ihracat kapsamında yaptığınız ihracatlarda ihracatçı birliğine üye olmanız gerekli değildir.

Kaynak:T.C. Ticaret Bakanlığı Gümrük Rehberi
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikSanayi ve Teknoloji Bakanlığı: KOBİGEL’in dijitalleşme odaklı yeni çağrısı yakında ilan edilecek
Sonraki İçerikE-Belge üzerinden düzenlenen e-arşiv fatura iptal edilir mi?