Ana Sayfa Çalışma Hayatı Bedelli askerlik halinde işten çıkış yapılıp tazminat verilecek mi?

    Bedelli askerlik halinde işten çıkış yapılıp tazminat verilecek mi?

    382
    0

    Bedelli askerlik halinde işten çıkış yapılıp tazminat verilecek mi? Bu durumda farklı bir işlem mi yapılacak ne yapılması gerekiyor?

    7146 sayılı kanundan farklı olarak Konya Bölge Adliye Mahkemesi 8. Hukuk Dairesinin 2020/167 sayılı kararında 1 Ocak 1994 tarihinden önce doğmuş olup, henüz askerliğini yapmamış ve 3 Ağustos 2018 tarihi itibariyle fiili askerlik hizmetine başlamamış olanlara tanınan bedelli askerlik uygulaması için iki seçenek üzerinden işlem yapılabileceği ve işçinin seçim hakkı bulunduğu belirtildi.

    1. İşçi 1475 sayılı İş Kanunun 14. maddesine dayanarak iş sözleşmesini askerlik nedeniyle feshedebilir ve kıdem tazminatını zorunlu askerlik için yapılan fesihlerde olduğu gibi işvereninden talep edebilir.

    2. 7146 sayılı kanunun 2. maddesi gereğince işçi iş akdini sonlandırmadan bedelli askerlik süresinde ücretsiz izinli sayılarak 30 günlük temel eğitimin sonunda aynı yerde çalışma hakkına sahip.

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİşci, İşverenin onaylamadığı rapor parasını alabilir mi?
    Sonraki İçerikVergi mükellefi olan bir kişi part time 4A kapsamında başka bir işyerinde 10 gün çalıştığında kalan 20 gün için 4B kapsamına prim ödemesi gerekir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz