Ana Sayfa SGK Basit usule tabi dul kadın mükellef, vefa eden ve SSK’dan emekli olmuş...

    Basit usule tabi dul kadın mükellef, vefa eden ve SSK’dan emekli olmuş babasının emekli aylığını alabilir mi?

    358
    0

    BAĞ-KUR’lu basit usule tabi faaliyette bulunan dul kadın mükellefim, SSK’dan emekli olmuş babasının emekli aylığını babası vefat ettikten sonra almaya kazanabilir mi?

    Ölen anne veya babası SSK veya Bağ-Kur kapsamında olan basit usul gelir vergisine tabi kişi yetim aylığı alamaz, ölen anne veya babası 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu kapsamında olan basit usul gelir vergisine tabi kişi ise yetim aylığı alabilir.


    Kadının Bağ-Kur’lu eşi ölüyor ve maaşı eşinden dolayı bağlanıyor. Aynı kadın ölen ssk emeklisi babasının da maaşını alabilir mi?

    Burada önemli olan Sigortalıların ölüm tarihleri ve sigortalıların SSK’lı mı, Bağ-Kur’lu mu, Emekli Sandığı üyesi mi olup olmadığıdır. 

    Ölen eş Emekli Sandığı’na tabi ise, ölen baba ise Bağ-Kur ya da SSK’lı ise iki maaş birden bağlanıyor. 

    Sigortalıların ölüm tarihi de önemli ve 1 Ekim 2008 öncesi ve sonrası olarak şartlar değişiyor. 

    Örneğin, farklı sigortalara bağlı eş ve anne-baba Ekim 2008’den önce ölmüşse hak sahibi iki maaş alabilir. 

    Ölen sigortalılardan biri Ekim 2008’den önce, diğeri Ekim 2008’den sonra vefat etmişse ve farklı sigortaya bağlı ise yine iki maaş alınabiliyor.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikAnlaşmalı matbaa % 0 KDV’li kitap dergi faturası kesebilir mi?
    Sonraki İçerikDiyetisyen seminer verdiğinde de katılımcılara düzenleyeceği faturalarda KDV oranı %18 olarak mı uygulanacak?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz