Ana Sayfa Vergi Basit usul mükellefin yıllık satış haddine demirbaş satışı dahil edilir mi?

    Basit usul mükellefin yıllık satış haddine demirbaş satışı dahil edilir mi?

    429
    0

    Basit usul mükellefin yıllık satış haddine demirbaş satışı dahil edilir mi? Örnek: servis taşımacılığı yapan mükellefin aracı satması gibi.

    Hadlerin hesaplanmasında Demirbaş taşıt alım ve satımı dikkate alınmaz.


    Sınıf değişikliği için alış ve satış tutarlarının tespitinde KDV dahil mi toplam alış ve satışı hesaplayarak işlem yapıyoruz?

    KDV hariç tutarlar dikkate alınır.


    Bilanço esasına göre defter tutan mükellefin 2021 yılı alış tutar: 110.000 TL satış tutarı: 210.000 TL’dir. Bu tutarlara göre 2022 yılında işletme hesabına göre defter tutabilir mi?

    İşletme esasına göre defter tutabilir. 

    Aşağıdaki linkte bulunan açıklamamızı inceleyiniz. 

    https://www.ismmmo.org.tr/dosya/3003/Mevzuat-Dosya/21122021-2022-yili-icin-defter-tutma-ve-sinif-degistirme-hadleri-aciklandi.pdf

    BİLANÇO HESABI ESASINA GÖRE DEFTER TUTMA HADLERİ

    (VUK Genel Tebliği Sıra No:534) 

    MADDE NO – KONUSU 2022 Yılı İçin 

     Uygulanacak  Tutar (TL)

    MADDE 177- Bilanço hesabı esasına göre defter tutma hadleri  
      1- Yıllık;

    – Alış tutarı

    – Satış tutarı

     

      400.000

    570.000

      2- Yıllık gayrisafi iş hasılatı

    200.000

      3- İş hasılatının beş katı ile yıllık satış tutarının toplamı

    400.000

     

    Nakliye işi ile iştigal eden işletme defterine tabi bir mükellef sene içerisinde kamyonunu 185.000 TL’ye satıp yerine yeni bir kamyon aldı. Bu satış ile ilgili rakamı gayri safi iş hasılatına dahil edip tutmakta olduğu defter sınıfını hadleri aşması halinde bilançoya mı geçmeliyiz?

    Sınıf değiştirme koşulları için ATİK (Taşıt, Demirbaş VB.) alım satım değerleri dikkate alınmaz.


    2.sınıftan defterden 1.sınıf deftere geçiş yaparken “Dönem İçinde Elde Edilen Hasılat” ile gelir vergisi beyannamesinde diğer gelir olarak belirtilen sgk teşvikleri, stopaj teşvikleri, demirbaş satışı, binek araç satışı vb gelir kalemleri dikkate alınır mı yoksa bu gelir kalemleri var olsa bile sadece dönem içinde elde edilen hasılata göre mi sınıf değiştirmeliyiz?

    Teşvikler, işletmede kullanılmak üzere alınan, makine, teçhizat, demirbaş, taşıtların alımı ve yapılan faaliyet giderleri (sigorta ve işçilik giderleri, döner ocağı alımı vb.) alış tutarına dâhil edilmeyecektir.

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik2021 Yılında sadece 4. dönemde geçici vergi tahakkuk etti. Yevmiye kaydı nasıl olmalıdır?
    Sonraki İçerikYurt Dışına Düzenlenen Turlar için KDV hesaplanacak mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz