Ana Sayfa Vergi Bankalara düzenlenecek hizmet faturalarında KDV tevkifatı yapılmalı mıdır?

    Bankalara düzenlenecek hizmet faturalarında KDV tevkifatı yapılmalı mıdır?

    KDV Tevkifatı

    607
    0

    Limited Şirket mükellefimiz bankanın sanatla ilgili düzenlenen sergisinde sanatçı olarak hizmet verilmiş olup, düzenlenecek faturada KDV tevkifatı uygulanmalı mıdır?

    01/03/2021 Tarihinden itibaren TÜM KDV MÜKELLEFLERİ tarafından AŞAĞIDAKİ KURUM VE KURULUŞLARA HİZMET vermeleri halinde düzenlenecek, Fatura da hesaplanan KDV için 5/10 oranında KDV tevkifatı yapacaklar. (KDV dahil 1.000 TL’nin üstünde) 

    KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR 35 SERİ NOLU TEBLİĞİ 16/02/2021 Tarih ve 31397 Sayılı Resmî Gazete) MADDE 9 – “2.1.3.2.13. 

    Diğer Hizmetler KDV MÜKELLEFLERİ TARAFINDAN, 

    **5018 SAYILI KANUNA ekli cetveller kapsamındaki idare, kurum ve kuruluşlar, 

    **Kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşları, 

    **Döner sermayeli kuruluşlar, 

    **Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, 

    **BANKALAR, Sigorta ve Reasüransa Şirketleri, 

    ** Kanunla kurulan veya tüzel kişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları 

    **Kalkınma ajanslarına ifa (yapılan) edilen ve TEBLİĞDE ÖZEL OLARAK Belirlenmeyen DİĞER BÜTÜN HİZMET İFALARINDA söz konusu alıcılar tarafından (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulanır.

    Organizasyon, kongre seminer hizmeti veren LTD şirketi müşterisi olan kanunla kurulmuş bir Oda için organizasyon hizmet vermiştir. Organizasyona üyelerin katılımı ücretli olup ödemlerini LTD şirkete yapmışlardır. Aynı organizasyon için tüzel kuruluşlar da organizasyonun yapılmasını desteklemek amacıyla Sponsorluk Bedeli altında LTD şirkete ödemede bulunmuşlardır. Organizasyona Sponsorluk ödemesi yapan tüzel müşterilere fatura kesilirken KDV oranı %8 mi uygulanacaktır?

    Odaya Düzenlenecek faturada % 18 KDV hesaplanır. Hesaplanan KDV’den 5/10 oranında KDV tevkifatı hesaplanır. Cumhurbaşkanlığı kararnamesine istinaden 31 Mayısa kadar geçerli indirimli KDV oranı (% 8) ; “Kongre, konferans, seminer, konser, fuar ve lunapark GİRİŞ ÜCRETLERİ” içindir.

    _______________________________________________________________________-

    T.C.

    KARABÜK VALİLİĞİ

    Defterdarlık   Gelir Müdürlüğü

     

       
    Sayı : 35831311-KDV-16 05/10/2015
    Konu : Şoförsüz olarak araç kiralama hizmeti alımında KDV   tevkifatı  
             

     

             İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ile, Müdürlüğünüz döner sermaye işletmesi tarafından şoförsüz olarak araç kiralama hizmeti alımlarında katma değer vergisi (KDV) tevkifatı uygulanıp uygulanmayacağı hususunda görüş talep edilmektedir.

             3065 sayılı KDV Kanununun;

             – 1/1 inci maddesinde Türkiye’de yapılan ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesindeki teslim ve hizmetlerin, KDV’ye tabi olduğu,        

             – 9/1 inci maddesinde, mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanunî merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığının, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabileceği

             hüküm altına alınmıştır.

             KDV Genel Uygulama Tebliğinin; 

             “I/C-2.1.3.1” bölümünde kısmi tevkifat uygulaması kapsamında KDV tevkifatı yapmak üzere sorumlu tutulabilecekler iki grup halinde sayılmıştır.    

    1. a) KDV mükellefleri (sadece sorumlu sıfatıyla KDV ödeyenler bu kapsama dahil değildir)
    2. b) Belirlenmiş alıcılar (KDV mükellefi olsun olmasın):

            

             – Döner sermayeli kuruluşlar,

            

             Tebliğin I/C-2.1.3.2 bölümünde tevkifat uygulanacak hizmetler sayılmış olup söz konusu hizmetlere aşağıda yer verilmiştir.

             – Temizlik, bahçe ve çevre bakım hizmetleri

             – Makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtlara ait tadil, bakım ve onarım hizmetleri

             – Her türlü yemek servisi ve organizasyon hizmetleri

             – Etüt, plan-proje, danışmanlık, denetim ve benzeri hizmetler

             – Fason olarak yaptırılan tekstil ve konfeksiyon işleri ile fason ayakkabı ve çanta dikim işleri  ve fason işlerle ilgili aracılık hizmetleri

             – Yapı denetim hizmeti

             – Servis taşımacılığı hizmeti

             – Her türlü baskı ve basım hizmeti

             – İşgücü temin hizmeti

             – Turistik mağazalara verilen müşteri bulma/götürme hizmeti

             – Yapım işleri ile bu işlerle birlikte ifa edilen mühendislik-mimarlık ve etüt-proje hizmetleri

             – Spor kulüplerinin yayın, isim hakkı ve reklâm gelirlerine konu işlemleri

             – KDV mükellefleri tarafından, 5018 sayılı Kanuna ekli cetveller kapsamındaki idare, kurum ve kuruşlara ifa edilen ve yukarıda belirtilmeyen diğer bütün hizmet ifaları    

             Buna göre, 5018 sayılı Kanuna ekli cetvellerde yer almayan Müdürlüğünüz döner sermaye işletmesi tarafından şoförsüz araç kiralama hizmeti temini tevkifat uygulanacak hizmetler arasında bulunmadığından bu hizmet alımı dolayısıyla tevkifat uygulanmayacaktır.


    Kaynak: İsmmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikYerli ve yabancı filmlerin sinema gösterimlerinde uygulanan eğlence vergisi oranı indirimi 31 Mayıs 2021’de sona eriyor
    Sonraki İçerikBazı mal ve hizmetlere uygulanmakta olan katma değer vergisi oranı indiriminin süresi 31 Mayıs 2021 tarihinde sonra eriyor

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz