Ana Sayfa Vergi Bankalar tarafından gerçekleştirilen faktoring işlemlerine istinaden düzenlenen sözleşmeler damga vergisinden muaf mıdır?

Bankalar tarafından gerçekleştirilen faktoring işlemlerine istinaden düzenlenen sözleşmeler damga vergisinden muaf mıdır?

Bankalar tarafından gerçekleştirilen faktoring işlemlerine istinaden düzenlenen sözleşmeler damga vergisinden muaf mıdır?

732
0

Konu:  Bankalar tarafından gerçekleştirilen faktoring işlemleri nedeniyle düzenlenen sözleşmelerde damga vergisi hk.

…  vergi kimlik numarasında 5411 sayılı Bankacılık Kanunu kapsamında bankacılık faaliyetinde bulunduğunuz, söz konusu Kanunun 4 üncü maddesinde yer alan faaliyet konularından mevduat kabulü, kredi verme işlemleri ve diğer işlemlerle birlikte …/…/2011 tarih ve … sayılı BDDK yetki belgesine istinaden faktoring işlemleri gerçekleştirdiğiniz, bu kapsamda müşterileriniz ile faktoring sözleşmeleri ve alacak bildirim formları düzenlediğiniz belirtilerek, bahse konu sözleşme ve alacak bildirim formlarının Damga Vergisi Kanununa ekli (2) sayılı tabloda yer alan “IV-Ticari ve medeni işlerle ilgili kağıtlar” başlıklı bölümünün (23) numaralı fıkrası kapsamında damga vergisinden istisna olup olmadığı hususunda…

… tarihli “Faktoring Sözleşmesi” başlıklı kağıdın incelenmesinden, sözleşmenin 1 inci maddesinde sözleşmenin konusunun müşterinin mal ve hizmet satışlarından dolayı düzenlenen faturalardan doğan/doğacak her türlü alacaklarının, kambiyo senetlerinin ve benzeri ödeme vasıtalarının temlik/devir ve ciro yolu ile faktora devredilmesi ve bir hizmet komisyonu, faiz ve benzeri menfaatler karşılığında müşterinin faktoring hizmetlerinden yararlandırılması olduğu; 2 nci maddesinde ise alacak bildirim formunun sözleşme kapsamında temlik edilmiş alacağın faktora bildirimini içeren belge olduğu hususlarının yer aldığı, söz konusu sözleşmenin 5411 sayılı Kanunun 48 inci maddesi kapsamında kredi sözleşmesi mahiyetinde olduğu anlaşılmaktadır.

Buna göre, Bankanız ile … San. ve Tic. Ltd. Şti. arasında düzenlenen faktoring sözleşmesi ve taaahüt içeren “Alacak Bildirim Formu” başlıklı kağıdın Damga Vergisi Kanununa ekli (2) sayılı tablonun IV/23 numaralı fıkrası kapsamında damga vergisinden istisna edilmesi mümkün bulunmaktadır.

 


Kaynak: BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI 16.07.2019 – 64597866-155.01-13839
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikSektörel Nakit Ekonomisi Konulu Çalıştayı Notları
Sonraki İçerikPiyanonun ‘altın kızı’ Nil Göksel Viyana’dan birincilikle döndü

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz