Ana Sayfa Mevzuat Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunda görev yapan personelin statüsü nedir?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunda görev yapan personelin statüsü nedir?

759
0

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunda görev yapan personelin statüsü nedir?

5411 sayılı Bankacılık Kanununun 92’nci maddesi gereğince; Kuruma verilen görevlerin gerektirdiği sürekli görev ve hizmetler bankalar yeminli murakıpları ve yardımcıları, bankacılık uzman ve yardımcıları, hukuk uzman ve yardımcıları ile bilişim uzman ve yardımcılarından oluşan meslek personeli ve idari personel eliyle yürütülmektedir. Başkan yardımcıları, daire başkanları, müdürler, başkanlık müşavirleri ile meslek personeli kadro karşılığı sözleşmeli statüde istihdam edilmektedir. Kadro karşılığı sözleşmeli statüdeki personel ücret, mali ve sosyal haklar dışında, diğer personel ise her türlü hak ve yükümlülükleri yönünden 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi bulunmaktadır.

 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu yurtdışı muadil kuruluşlarla ilişkilerini nasıl yürütmektedir?

Türk bankacılık sektörü, küreselleşme paralelinde rekabet gücünü ve pazar payını artırmak üzere ve uluslararası örgütlenmenin önemini göz önünde bulundurarak, yaklaşık 25 ülkeye yayılan yurtdışı şube ve temsilciliğinin yanı sıra, mali iştirakleri ile yurtdışında faaliyetlerini sürdürmektedir.

Bu ilişkiler çerçevesinde, bankalarımızın gerek yurtdışı iştirakleri gerekse şube ve temsilcilikleri yoluyla yürüttükleri faaliyetler hem ana ülke olarak ülkemizin hem de ev sahibi ülkenin mali sistemlerinin istikrarını ve güvenirliğini yakından etkilemektedir. Bu bağlamda yurtdışı faaliyetlerin yapısını, ana kuruluş ile bağlantılarını değerlendirebilmek, bunları düzenlemek, denetlemek ve bu faaliyetlere ilişkin doğru bilgiye ulaşabilmek açısından ve ülkeler arasında denetim ve gözetim alanında iş birliğini kolaylaştıracak uluslararası anlamda bir çerçeve oluşturmak önem kazanmaktadır.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, 5411 sayılı Bankacılık Kanununun yabancı ülkelerin denetim mercileri ile bankacılık alanında işbirliği ve bilgi alışverişinde bulunulabilmesine imkân sağlayan 98 inci maddesi uyarınca, finansal sistemin istikrarının sağlanması ortak hedefi doğrultusunda ülkelerinde bulunan bankaların ve finans kuruluşlarının yurtdışı faaliyetlerine ilişkin doğru bilgiye ulaşabilmek, sınır ötesi denetim ve gözetim alanında işbirliğini kolaylaştıracak bir zemin oluşturmak ve kurumsal tecrübeler ile teknolojilerin karşılıklı eğitim olanakları aracılığıyla paylaşımını sağlamak amacıyla mutabakat zabıtları imzalamaktadır.

30.12.2011 tarihine kadar 31 ülkenin muadil denetim otoritesi ile mutabakat zabıtları imzalanmıştır.

 


Kaynak: BBDK
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikCanlı hayvan ticareti yapan satıcıların çalışma ve denetlenmesi ile ilgili usul ve esaslar hakkında yönetmelikte değişiklik yapıldı. 18.2.2020
Sonraki İçerikEuro bölgesinde GSYİH %0,1 ve istihdam %0,3 arttı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz