Ana Sayfa Vergi BA-BS bildiriminde sigorta firmasının adıyla mı yoksa acente adına mı bildirim yapmalıyız?

    BA-BS bildiriminde sigorta firmasının adıyla mı yoksa acente adına mı bildirim yapmalıyız?

    862
    0

    BA-BS bildiriminde Sigorta firmasının adıyla mı yoksa acente adına mı bildirim yapmalıyız?

    Tebliğ, sirküler, özelge hangi belge de ilgili bilgi mevcut ise paylaşabilir misiniz?

    Belgeyi düzenleyen mükellef acente ise acentenin bilgileri yazılır.


    BENZER İÇERİK
    Bir sigorta şirketine firmamızın aracını sigorta yaptırdım. Sigorta poliçesini Ba bildirim formunda bildirecek miyim?

    396 Sıra No.lu VUK Genel Tebliğinin (1.2.1.) numaralı bölümünde yer alan “Bildirim mecburiyeti bulunan mükelleflerce, belirlenen hadler çerçevesinde yapılan her türlü mal ve/veya hizmet alış ve satışları, bunlara ilişkin belgenin türüne (Fatura, irsaliyeli fatura, serbest meslek makbuzu, müstahsil makbuzu, gider pusulası, akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihaz fişi, sigorta komisyon gider belgesi ve yolcu bileti gibi) bakılmaksızın Ba-Bs bildirim formlarına dahil edilecektir” açıklaması uyarınca sigorta hizmeti alanların poliçe bilgilerini Ba bildirim formuna dahil etmeleri gerekmektedir.

    Ancak elektronik ortamda ana sigorta şirketi tarafından düzenlenen e-Poliçeler sigorta acentesi tarafından Bs veya Ba bildirimine konu edilmeyecektir. Bu bildirimler ana sigorta şirketi (örn: Anadolu Sigorta A.Ş.) tarafından Btrans sistemi üzerinden gelir idaresine bildirildiği için ayrıca bs’ye konu edilmeyecektir. Ana sigorta şirketleri tarafından acentelerine düzenlenen sigorta gider belgeleri ise haddin üzerinde yer alması durumunda ba bildirim formuna dahil edilecektir.  Sigorta gider belgelerinin tebliğde acente tarafından bildirime konu edileceği açık olarak belirtilmişse de aksi yönde verilen özelgeler de mevcuttur. Ancak Tebliğ’de bu yönde bir değişiklik yapılmadığı için Ba bildirim formuna dahil edilmesi gerektiğini değerlendiriyoruz.



    BA -BS BİLDİRİMİNE İLİŞKİN ÖZELLİKLİ BAZI DURUMLAR

    KİRA DEKONTU

    Kira dekontu; e-dekont değil ise ba formuna yazılacaktır. Kira ödemeleri karşılığında e-Dekont düzenlenmişse bunlar Ba bildirimine dahil edilmeyecektir.

    Vergi mükellefi olmayan gerçek kişilere ödenen kiraların brütü Ba formuna dahil edilir. 

    İTHALATLAR

    Ba bildirim haddinin üzerinde olup e-Belge olarak düzenlenmeyen ithalatlar, Kağıt ortamında düzenlenmiş gider pusulası ile yapılan alımlar da Ba formunda bildirilmelidir.

    BOŞ BEYAN

    Ba veya Bs bildirimleri boş da olsa verilmeyecektir.

    Boş olmasına rağmen verilen Ba ve Bs bildirimleri için herhangi bir ceza uygulanmamaktadır.

    SADECE İŞLEM OLAN BİLDİRİM VERİLECEKTİR

    Ba veya Bs bildirim formlarından birinde bildirime konu edilecek belge olmasına rağmen diğerinde bildirime konu belge olmaması durumunda sadece bildirime konu belge olan Ba veya Bs formunun verilmesi yeterli olacaktır.

    SİGORTA KOMİSYON GİDER BELGESİ

    Ana sigorta firmaları tarafından sigorta acentelerine kağıt ortamında düzenlenen e-Sigortra gider belgeleri Ba bildirimine konu edilecektir. E-Sigorta komisyon gider belgeleri ise Ba bildirimine dahil edilmeyecektir.

    SİGORTA POLİÇELERİ

    E-Poliçe olarak düzenlenmiş sigorta poliçeleri Ba bildirimine konu edilmeyecektir.

    SONRADAN BEYANA TABİ BELGE ÇIKMASI DURUMU

    Bildirime konu belge olmadığı için verilmeyen Ba ve Bs formlarının birinde veya her ikisinde de  bildirilmesi gereken belge olduğu yasal bildirim süresi geçtikten sonra fark edilirse bunlar için usulsüzlük cezası kesilecektir.

    NOTER MAKBUZLARI BA FORMUNDA BİLDİRİLECEK Mİ?

    Noter makbuzlarının Ba bildirimim haddini geçmesi durumunda Ba formunda bildirilecektir




    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikMatrah artırımı e-beyanname üzerinden mi yapılacak?
    Sonraki İçerikOnline oyun üzerinden elde edilen gelirlerin yurt dışındaki şirkete satılması durumuda vergileme

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz