Ana Sayfa Vergi Ayni Olarak Tahsil Edilen Kira Bedeli Nasıl Paraya Çevrilir?

    Ayni Olarak Tahsil Edilen Kira Bedeli Nasıl Paraya Çevrilir?

    1714
    0

    1- AYNİ OLARAK TAHSİL EDİLEN KİRA BEDELİ NASIL PARAYA ÇEVRİLİR?
    Kiranın ayni olarak alınması halinde, tahsil edilen kiralar Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre emsal bedeli ile paraya çevrilir.

    2- BANKA YADA POSTA İDARESİNE ÖDENEN KİRALARIN TEVSİK ZORUNLULUĞU VAR MIDIR?
    2.1-
    Konutlarda her bir konut için aylık 500-TL ve üzerinde kira geliri elde edenlerin,
    2.2- İş yerlerinde, iş yerini kiraya verenler ile kiracıların
    kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerini banka, benzeri finans kurumları veya posta idareleri aracılığıyla gerçekleştirilmesi ve bu kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlenen belgelerle tevsik etmesi zorunluluğu bulunmaktadır.

    ***Banka, benzeri finans kurumları veya posta idareleri aracı kılınmak suretiyle, para yatırma veya havale, çek veya kredi kartı gibi araçlar kullanılmak suretiyle yapılan tahsilat ve ödemeler karşılığında dekont veya hesap bildirim cetvelleri düzenlendiğinde, bu belgeler tevsik edici belge kabul edilecektir. Bankaların internet şubeleri üzerinden yapılan ödeme ve tahsilatlar da aynı kapsamdadır.

    ***Söz konusu zorunluluklara uymayanlara kesilecek ceza, (Vergi Usul Kanununun mükerrer 355’inci maddesinin o yıl için belirlenen özel usulsüzlük cezası miktarından az olmamak üzere) her bir işlem için bu işleme konu tutarın %5’idir.

    Kaynak: Gelir Vergisi Kanunu – Vergi Usul Kanunu

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikEtkili İletişim Yöntemleri
    Sonraki İçerikGider Karşılığı Yapılan Hangi Ödemeler Gelir Vergisinden İstisnadır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz