Ana Sayfa Yaşamın İçinden Avustralya, tarihinin en büyük yangın felaketi ile boğuşuyor

Avustralya, tarihinin en büyük yangın felaketi ile boğuşuyor

966
0

Avustralya, tarihinin en büyük yangın felaketi ile boğuşuyor

Avustralya, Eylül 2019’dan bu yana tarihinin en acımasız ve en büyük yangın felaketiyle karşı karşıya. Yangınlar, nüfusun çoğunun yaşadığı doğu ve güney kıyılarına uzanıyor. Bu Sydney ve Adelaide çevresindeki alanları da içeriyor. Eylül ayından bu yana yangınlar bu bölgede en az 19 kişiyi öldürdü ve düzinelerce kişi de kayıp.

Sadece Yeni Güney Galler’de dört milyondan fazla hektar yandı. Bir hektar kabaca bir spor alanının büyüklüğündedir. Bunu kabaca düşünmek gerekirse: 2019 Amazon yangınlarında yaklaşık 900.000 hektar ve Kaliforniya’da 2018’de yaklaşık 800.000 hektar yanmıştı.

Aslında Avustralya her zaman bu yangınları yaşıyor. Avustralya’da yangın mevsimi olarak bilinen bir durum var, ancak yangınlar bu yıl normalden çok daha kötü. Bunun en önemli nedeni hava, özellikle Hint Okyanusu’nda çift kutuplu iklim olayı olarak bilinen, sıcak ve kuru dönemdir. Bu yıl, Avustralya iki kez yeni sıcaklık rekoru kırdı: 17 Aralık’ta ortalama 40o9C iken, bir gün sonra ortalama olarak 41o9C kaydedildi. Bu da uzun süreli kuraklık dönemi ve yangın demek.

Kötü hava şartları ve devasa boyutları nedeniyle kontrol altına alınamayan yangınlar, ülkede daha önce görülmemiş boyutlarda tahliye operasyonlarını da mecbur kıldı. Sadece New South Wales eyaletinde bin 365 ev yok olurken, ülke genelinde de en az 23 kişi yangın nedeniyle hayatını kaybetti.

Yeni Güney Galler’deki yangınlarda ise yaklaşık 5 milyon hektarlık alan kül oldu ve binden fazla ev yok oldu.

İnsanlar yangınlardan kaçabiliyor ve gerekirse tahliye edilebiliyorken, hayvanlar yangıların yıkıcı etkisinden kaçamıyor. Kanguru gibi hızlı hareket eden hayvanlar, tuzağa düşmedikçe ve alevlerle çevrilmedikçe yangınlardan kaçabilirler. Ancak, koalalar yavaş hareket ettikleri için genellikle bu yangınlarda ölüyor. Şu ana kadar ise yaklaşık 500 milyon hayvan öldü.

Avustralya hükümeti ise, olağanüstü koşullarla mücadele edebilmek adına askeri rezervden 3 bin kişinin yangın bölgelerine sevk edileceğini duyurdu.

Avustralya tarihinde ilk defa rezerv askerlerinin zorunlu göreve çağrılması, afetin boyutlarını da gözler önüne seriyor. Askerler, çevresiyle irtibatı kesilen topluluklara insani yardım götürerek, tahliyelerde ve yolların açılmasında rol alacak.

Her eyalet kendi acil operasyonunu kendi yürütüyor. Yeni Güney Galler resmen olağanüstü hal ilan etti.

Başbakan Scott Morrison, itfaiye ve gönüllü itfaiyeciler için daha iyi finansman vaat etti.

Avustralya Federal Hükümeti, yıkıcı yangınlar geçtikten sonra toplulukları ve geçim kaynaklarını yeniden kurmak için ulusal iyileşme için ulusal bir orman yangını sonrası iyileşme fonu oluşturarak başlangıçta 2 milyar dolarlık yeni bir ajans kuracak.

Başbakan Scott Morrison, Ulusal Yangın Sonrası İyileşme Ajansı’nın, bu eşi görülmemiş orman yangınlarının etkilediği ailelerin, çiftçilerin ve işletme sahiplerinin iyileştikçe ihtiyaç duydukları desteği almasını sağlamak amacıyla başlangıçta 2 milyar dolarlık bir fonla finanse edileceğini söyledi.

Ayrıca Felaket Sonrası İyileşme Ödeneği ile, gelirleri etkilenen insanlar kısa vadeli bir ödeme alabilecekler.

​Avustralya Su Kaynakları, Kuraklık, Kırsal Alan Finansmanı, Doğal Afet ve Acil Durum Yönetimi Bakanı David Littleproud, yangından etkilenen Kanguru Adası sakinlerinin yetişkin başına 280 $ ve bir ailenin acil ihtiyaçlarına yardımcı olması için 700 $ ‘a erişebileceğini ifade etti.


Kaynak: 1- BBC News / Link: https://www.bbc.com/news/world-australia-50980386?intlink_from_url=https://www.bbc.com/news/topics/cjvj4lkpx2kt/bushfires-in-australia&link_location=live-reporting-story
2- Euronews / Link: https://tr.euronews.com/2020/01/04/avustralya-da-devasa-orman-yanginlar-istanbul-un-12-kat-alan-yakti
3- Avustralya Başbakanlığı / Link: https://www.pm.gov.au/media/national-bushfire-recovery-agency
4- Avustralya İnsani Hizmetler Departmanı / Link: https://www.humanservices.gov.au/individuals/services/centrelink/nsw-bushfires-september-2019-disaster-recovery-allowance
5- Avustralya Su Kaynakları, Kuraklık, Kırsal Alan Finansmanı, Doğal Afet ve Acil Durum Yönetimi Bakanlığı / Link: https://minister.homeaffairs.gov.au/davidlittleproud/Pages/bushfire-assistance-for-impacted-communities-on-kangaroo-island.aspx
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikBirleşik Krallık’ta elektrik ve doğalgaz fiyatları 2019’da arttı
Sonraki İçerikDüzenlenip alıcısına GİB sistemleri üzerinden iletilen e-İrsaliye belgesinin İPTALİ mümkün müdür?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz