Ana Sayfa Vergi Avukatlar müvekkilleri adına yaptıkları harcamalar için serbest meslek makbuzu düzenlenmeli midir?

    Avukatlar müvekkilleri adına yaptıkları harcamalar için serbest meslek makbuzu düzenlenmeli midir?

    Avukatların aldıkları gider karşılığının e-SMM eklenip eklenmeyeceği

    326
    0

    Firma ile avukat arasında sözleşme yapılarak, avukatın yol vb. masraflarının firma tarafından karşılanacağı belirtilmiştir. Akabinde avukat yol masraflarını taksi fişi ile firmaya dekont etmiştir. Ancak burada avukatın e-smm düzenlemesi gerekmez mi?

    Avukat e-smm düzenleyecek. Serbest Meslek Kazancının Tespiti Madde 67 Serbest meslek kazancı bir hesap dönemi içinde serbest meslek faaliyeti karşılığı olarak tahsil edilen para ve ayınlar ve diğer suretlerle sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerden bu faaliyet dolayısıyla yapılan giderler indirildikten sonra kalan farktır. 

    Müşteri veya müvekkilinden, serbest meslek faaliyeti ile ilgili olmak üzere para ve ayın şeklinde alınan gider karşılıkları kazanca ilave edilir. (2361 sayılı Kanunun 46’ncı maddesiyle eklenen fıkra) Amortismana tabi iktisadi kıymetlerin elden çıkarılması halinde Vergi Usul Kanunu’nun 328’inci maddesine göre hesaplanan müspet fark kazanca eklenir. 

    Vergi, resim, harç, keşif, şahitlik, bilirkişilik ve ekspertiz gibi hususlara harcanmak üzere müşteri veya müvekkilden alınan ve tamamen bu hususlara sarf edilen para ve ayınlar kazanç sayılmaz.


    BENZER İÇERİKLER

    Avukatların site yönetime düzenleyeceği makbuzlarda stopaj olmalı mıdır?

    Avukatların müvekkillerinden almış olduğu yol, konaklama vb. masrafların vergisel durumu

    Avukatlık vekâlet ücretinin vergilendirilmesi ve belge düzeni hk.


    Kaynak: İsmmmo, GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik2022 yılında sosyal medya üzerinden yayın geliri elde eden kişilere KDV istisnası mı getirildi?
    Sonraki İçerikÇapraz kur sonucu müşterilerde oluşan TL bakiyeler kur farkı yapılarak mı kapatılmalıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz