Ana Sayfa Muhasebe Avukatlar kendileri yasal beyannamelerini gönderebilir mi?

    Avukatlar kendileri yasal beyannamelerini gönderebilir mi?

    4297
    2
    Müşavirliğini yaptığım Avukat 2021 yılı için kendi beyanname şifresini kullanarak beyanname göndermek istemektedir. Ancak 2021 yılı için belirlenen beyanname imzalatma sınırı olan 283.000 TL üzerinde Serbest Meslek Kazancı bulunmaktadır. Avukatlar için de beyan imzalatma sınırı var mıdır yoksa ciro sınırı olmaksızın beyanlarını kendi şifreleriyle verebilirler mi?

    Avukatlar için sınırlama yok. Şifre alarak Beyannamelerini kendileri gönderebilirler.


    Beyannameleri kimler gönderebilir?

    • 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu uyarınca çıkarılan tebliğlere göre aktif büyüklükleri veya net satış hasılatlarının belli bir tutarın üzerinde olması nedeniyle beyannamelerini meslek mensubuna imzalatmak zorunluluğu bulunmayan mükellefler,
    • Vergi Usul Kanununun mükerrer 257.nci maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye istinaden, 3568 sayılı kanun uyarınca yetki almış olup bağımsız çalışan Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirler (meslek mensupları),
    • Katma Bütçeli İdareler,
    • İl Özel İdareleri,
    • Belediyeler ve bunlara bağlı iktisadi işletmeler,
    • Kamu İktisadi Teşebbüsleri,
    • Devlet ve Kamu İktisadi Teşebbüsleri İştirakleri,
    • Döner Sermayeli İşletmeler,
    • Özerk Kuruluşlar,
    • Diğer Kamu Kurumları,
    • Noterler ve Noter vekilleri,
    • Muhasebeye ilişkin işlemleri, işletmede bağımlı olarak çalışan ve 3568 sayılı Kanuna göre ruhsat almış bulunan meslek mensupları tarafından yerine getirilen mükellefler,
    • Herhangi bir hadde ve sınırlamaya tabi olmaksızın, Yeminli Mali Müşavirlerle tam tasdik sözleşmesi imzalamış olan mükellefler,
    • Gayrimenkul sermaye iradı mükellefleri,
    • 1581 sayılı Kanuna göre kurulan Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri,
    • 1136 sayılı Avukatlık Kanununa göre ruhsat almış Avukatlar,
    • 3568 sayılı Kanun uyarınca yetki almış olan Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerden, mesleki faaliyetini icra etmeyen ancak gelir getirici faaliyette bulunanlar,
    • Meslek Odaları

    istemeleri halinde beyannamelerini elektronik ortamda doğrudan kendileri gönderebileceklerdir.

    3. Nasıl başvuru yapılır?
    Elektronik beyanname gönderme aracılık yetkisi almak isteyen mükellefler Elektronik Beyanname Gönderme Aracılık Yetkisi Talep Formunu doldurarak bağlı bulundukları vergi dairesine bizzat, tüzel kişilik şeklinde faaliyette bulunanların ise kanuni temsilcilerinin müracaat etmeleri gerekmektedir.

    Mükelleflerin ise söz konusu uygulamadan yararlanabilmesi için, bağlı bulundukları vergi dairelerine Elektronik Beyanname Gönderme Talep Formunu doldurarak müracaat etmeleri gerekmektedir.


    15.12.2020 itibariyle bir şirkette bağımlı olarak işe başlayacağım. Bu şirkette 2 ayrı firma var ve ben sadece bir firmanın beyannameleri gönderebiliyorum.
    4/1-a meslek kodum smmm mi olacaktır?
    Diğer firmanın beyannamelerini nasil gönderebiliriz?
    Bu şirketlerin sorumluluğu bana 01.01.2021 itibari ile gececek izlemem gereken yol nedir?

    Evet işe giriş meslek kodunuz SMMM olacaktır.

    Diğer firma için bordrosunda meslek mensubu olacak veya serbest çalışan bir meslek mensubu ile sözleşme yapılacaktır.

    Şirketin önceden alınmış bir şifresi var ise sadece VD ve Odaya beyannameleri sizin imzalayacağınız konusunda bilgi vermeniz yeterlidir. Özel bir yol izlemeniz gerekmez.


    Kısmi süreli olarak bir iş yerinde sigortalı çalışan meslek mensubu aynı zamanda kendine ait bir mali müşavirlik şirket kurup, mali müşavirlik faaliyetinde bulunabilir mi?

    Bağımlı çalışanlar serbest olarak faaliyette bulunamaz.


    İki ayrı şirkette SGK’lı olup şirketlerin bir tanesinde kaşe kullanarak mali müşavirlik yapılabilir mi?

    Meslek mensubu sadece bir firmanın beyanname bildirimlerinin gönderilmesi için yetki alır.

    Bu işlem için VUK 340 Nolu Gn.Tb de belirtilen işlemleri yapar.

    Meslek odasından alacağı “oda kayıt ” belgesi ile şirket yetkilisi ile VD müracaat eder. VD şirkete şifre verir.

    İkinci firmada çalışabilir engel yoktur.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikOnline Eğitim: Yaratıcı Ürün Geliştirme 29 Temmuz 2021 
    Sonraki İçerikBasit usule tabi bir kişinin iş hasılatı belirlenen hadlerin üstüne çıkarsa gerçek usulde vergilemeye geçmek zorunda mıdır?

    2 YORUMLAR

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz