Ana Sayfa Dünya Avrupa’da 2020 yılının ilk çeyreğinde 130 milyon kişilik tam zamanlı işe eşdeğer...

    Avrupa’da 2020 yılının ilk çeyreğinde 130 milyon kişilik tam zamanlı işe eşdeğer bir istihdam kaybı gerçekleşti

    530
    0

    Birçok sektörün kısmen veya tamamen kapanması sonucunda ortaya çıkan ekonomik faaliyetlerdeki yavaşlama, küresel ölçekte işgücü piyasalarını da derinden etkilemiştir. Avrupa ülkelerinde alınan önlemlere rağmen Uluslararası Çalışma Örgütüne (ILO) göre 2020 yılının ilk çeyreğinde 2019 yılı son çeyreğine göre 130 milyon kişilik tam zamanlı işe eşdeğer bir istihdam kaybı gerçekleşmiştir. Bu kaybın yılın ikinci çeyreğinde daha da artarak 300 milyondan fazla tam zamanlı iş kaybına ulaşabileceği tahmin edilmektedir. Bu açıdan bakıldığında, Kovid-19 salgını istihdam piyasasında ve dolayısıyla hanehalkında ciddi bir yıkım oluşturmuştur.

    Grafik 3’ten de görüleceği üzere işsizlik oranlarında salgın sonrası ciddi artışlar meydana gelmiştir. Yüzde 4 civarında uzun süredir istikrar kazanan ABD işsizlik oranı, yavaşlayan ekonomik aktivitenin etkisiyle Nisan 2020’de yüzde 14,7’ye yükselmiş, daha sonra ekonominin açılmasıyla bir miktar gerilemişse de hala çift hanelerde kalmaya devam etmektedir. Bu süreçte, AB ekonomilerinde düşüş eğiliminde olan işsizlik yeniden tırmanışa geçerek yüzde 7,4’e yükselmiştir. Salgın açısından Çin ekonomisindeki en kötü ay olan Şubat ayında yüzde 6,2’ye yükselen işsizlik oranları, daha sonraki aylarda bir miktar gerilemişse de önceki kayıpları telafi edecek seviyelere ulaşamamıştır. İşsizlik oranı Japonya ekonomisinde her ne kadar yüzde 2’ler gibi düşük seviyelerde seyretse de, salgından sonra artışa geçerek yüzde 3’e yaklaşmış ve henüz tepeden dönüş gözlenmemiştir.


    Kaynak: Strateji ve Bütçe Başkanlığı Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler Bülteni (Ocak-Haziran)
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKısa çalışma ödeneğinden dönen prim borcu olan firmalar SGK teşvikinden faydalanabilir mi?
    Sonraki İçerikKısa çalışma ödeneğinden dönen firmalara SGK prim desteği yapacak mıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz