Ana Sayfa Duyurular Avrupa Birliği’ne yapılan Deri ve Deri Ürünleri İhracat, 2021 yılı Ocak-Mayıs döneminde...

Avrupa Birliği’ne yapılan Deri ve Deri Ürünleri İhracat, 2021 yılı Ocak-Mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %11 arttı

235
0

Ülke Grupları Bazında Deri ve Deri Ürünleri İhracatımızdaki Gelişmeler

Ülke grupları açısından değerlendirildiğinde, % 37,1’lik payıyla en önemli ihracat pazarımız konumunda olan Avrupa Birliği’ne yapılan ihracat, 2021 yılı Ocak-Mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine oranla % 11 oranında artış göstererek 237,6 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.

Bu dönemde Eski Doğu Bloku Ülkelerine yapılan ihracatımızda %14,2 oranında artış kaydedilmiş, sektörümüzün toplam ihracatından %14,8 oranında pay alarak 94,7 milyon dolar değerinde gerçekleşmiştir.

Aynı dönemde Afrika ülkelerine yönelik deri ve deri mamulleri ihracatımızda %64,8 artış ile 89,1 milyon dolar olarak kaydedilmiştir. Bu ülkelere yapılan deri ve deri ürünleri ihracatımız, toplam deri ve deri ürünleri ihracatımızın %13,9’unu oluşturmaktadır.

Deri ve deri ürünleri ihracatımızda diğer önemli pazarlarımızdan olan Ortadoğu ülkelerine yapılan ihracat, bu dönemde bir önceki yılın aynı dönemine oranla %0,1 artış yaşayarak yaklaşık 79,8 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu ülke grubunun Türkiye toplam deri ve deri ürünleri ihracatındaki payı ise %12,5 olarak kaydedilmiştir.
2021 yılı Ocak-Mayıs döneminde Asya ve Okyanusya ülkelerine yönelik ihracatımız ise %48,4 oranında artarak 49,7 milyon dolar olarak gerçekleşmiş, bu ülkelerin toplam ihracatımız içerisindeki payı ise %7,8 olmuştur.

Ürün Grupları Bazında Deri ve Deri Mamulleri İhracatımızdaki Gelişmeler

2021 yılı Ocak-Mayıs döneminde deri ve deri mamulleri ürün grupları içerisinde en çok ihracat ayakkabı ve aksamları ürünlerimizde yapılmış olup, bu ürün grubunda 421,5 milyon dolarlık ihracat gerçekleşmiştir. Ayakkabı ve aksamları ihracatımızda bir önceki yılın aynı dönemine göre % 18,8 oranında artış kaydedilmiştir. Bu ürün grubumuzun toplam deri ve deri ürünleri ihracatımız içerisindeki payı 2021 yılı Ocak-Mayıs döneminde % 65,8 olarak gerçekleşmiştir.

Yarı işlenmiş/bitmiş deri ve işlenmiş kürk ürün grubu ihracatımızda ise 2021 yılı Ocak-Mayıs döneminde % 38,1 oranında artış yaşanmış ve 93,1 milyon dolarlık ihracat yapılmıştır. Yarı işlenmiş/bitmiş deri ve işlenmiş kürk ürün grubumuzun Türkiye toplam deri ve deri mamulleri ihracatımız içerisindeki payı ise % 14,5’tir.

Saraciye ürün grubumuzda 2021 Ocak-Mayıs döneminde gerçekleştirilen toplam ihracatımız 2020 yılının aynı dönemine kıyasla % 29,1 oranında artarak 83,2 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Saraciye ürün grubunun Türkiye toplam deri ve deri ürünleri ihracatımız içerisindeki payı % 13,0 düzeyindedir.

İhracatımızda bir diğer önemli grup deri ve kürk giyim grubumuz olup, 2021 yılı Ocak-Mayıs döneminde ülkemizden 40,9 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirilmiştir. Bu ürünlerin ihracatında bir önceki yılın aynı dönemine göre % 4 oranında düşüş yaşanmıştır. Söz konusu ürünlerin toplamının Türkiye toplam deri ve deri mamulleri ihracatımız içerisindeki payı % 6,4 olarak hesaplanmaktadır.

Grafiklerde de görüldüğü gibi, 2021 yılı Ocak-Mayıs döneminde, Deri ve Deri Ürünleri ihracatımızda en yüksek pay, bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık 1,2 puan düşen ayakkabı ve aksamları ihracatında gerçekleşmiştir.

2021 yılı Ocak-Mayıs döneminde yarı işlenmiş/bitmiş deri + işlenmiş kürk ve saraciye ürün grubunun deri ve deri mamulleri ihracatındaki payında bir önceki yılın aynı dönemine göre artış yaşanırken, ayakkabı ile deri ve kürk giyim ürün grubunun payında ise düşüş yaşanmıştır.


Kaynak: İDMİB-İTKİB
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikHazine ve Maliye Bakanı Elvan: “Kısa vadeli kazanımlar uğruna asla enflasyon hedefimizden kopmayacağız”
Sonraki İçerikOnline Eğitim: Dijital Çağda Müşteri Sadakati 25 Haziran 2021

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz